Kineski naučnici tvrde

Ako ste imali koronu, postoji 95 odsto šansi da imate antitijela

17:02, 12.05.2020.
Izvor: Kurir
Već dugo se postavlja pitanje imaju li oni koji su preležali korona virus antitijela, a kineski naučnici sada tvrde da imaju odgovor.

Rezultati istraživanja sa Čungking medicinskog fakulteta donose informaciju da od 285 testiranih pacijenata koji su imali korona virus, 95 odsto njih razvilo je i antitijela.

I dalje se postavljaju mnoga pitanja u vezi sa tim, poput koliko je antitijela potrebno da budemo sigurni da smo zaštićeni ili koliko dugo traje ta zaštita, ali odgovori na ta pitanja moraće da sačekaju. 

Za sada, naučnici poručuju da, ukoliko ste imali virus, velika je šansa da ste razvili i antitijela, koja pomažu da se prepozna infekcija koju smo već imali i često je u potpunosti neutrališu prije nego što razvijemo simptome.

Sudeći po sprovedenom eksperimentu, ljudsko tijelo proizvodi dva tipa antitijela nakon korona virusa: imunoglobulin M (IgM) i imunoglobulin G (IgG). Prvi se proizvodi u početku infekcije i proizvode kratke talase zaštite, a onda se proizvodi IgG - istraživanje je pokazalo da su svi pacijenti razvili IgG antitijela, kojima treba duže da se razviju ali nude dugoročnu zaštitu.

Naučnici nastavljaju sa daljim istraživanjima kako bi saznali koliko dugo traje imunitet koji stvaraju ova antitijela.