Bijeli luk - ljekovita biljka u borbi protiv akni

07:37, 08.04.2021.
Izvor: ZenskiMagazin.rs
Od dijareje pa sve do respiratornih oboljenja, bijeli luk čini čuda. Takođe smatra se da liječi i različita stanja na koži, uključujući i akne. Da li je to samo priča ili bijeli luk zaista ima svojstva uništavanja akni, riješili smo da odgonetnemo za vas. U redovima koji slijede razmatramo naučne studije na temu efikasnosti bijelog luka u borbi protiv akni.

SA STANOVIŠTA NAUKE

U nedavnoj studiji utvrđeno je da sok od bijelog luka može da se izbori sa bakterijom koja izaziva akne – Propionbacterium acnes. Upotreba soka od bijelog luka u obliku gela je znatno bolja opcija budući da je u takvom izdanju lijek stabilan. Bijeli luk se od davnina koristi kao preventivni lijek kod infekcija, a naučni dokazi potvrđuju da ima antimikrobna svojstva za borbu protiv bakterija kao što su stafilokoka, salmonela, proteja i druge. Samim tim izvodi se zaključak da antibakterijska i antiinflamatorna svojstva bijelog luka mogu pomoći u prevenciji i suzbijanju akni na licu.

KAKO KORISTITI BIJELI LUK ZA TRETMAN AKNI?

Biće vam potreban pire od bijelog luka napravljen od 3-4 čena i malo vode. Ovaj jednostavan kućni lijek, možete iskoristiti na svom licu kako bi se izborili sa aknama. Ako vaše akne nisu jako izražene možete koristiti i varijantu bez vode, a ako vam je potrebna razblaženija verzija koja će biti nježnija prema vašoj koži, slobodno dodajte malo više vode. Ovaj lijek možete koristiti tri puta nedeljno, na čistom i suvom licu. Potrebno je da ga držite minimum 10 minuta a da potom temeljno isperete.

Druga varijanta vam se pruža u vidu kombinacije bijelog luka i jogurta. Postupak je gotovo isti s tim da je voda zamjenjena jogurtom. Jogurt ima svojstva otvaranja i čišćenja začepljenih pora i uklanjanja mrtve kože sa lica. Ovaj lijek možete da primjenjujete svaki drugi dan, kako bi imali čistu kožu bez neprivlačnih akni na njoj.