Evo šta se dešava vašem tijelu kada ga izgladnjujete

10:52, 30.06.2020.
Prema nekim izvještajima, neki ljudi su uspjeli da prežive 70 dana bez hrane. Ono što je fascinantno u vezi ljudskog tijela je da je u stanju da razvije odbrambene mehanizme koji nam pomažu da preživimo bez hrane toliko dugo, iako bismo umrli u roku od samo nekoliko dana bez vode.

Kako tijelo to radi?

6 sati nakon uzimanja hrane

Nakon što jedemo, naše tijelo vari hranu i razbija je u glikogen, a to su molekuli koji skladište energiju. Ovaj proces proizvodi glukozu – molekul koji predstavlja glavni izvor energije i koji se vrlo brzo apsorbuje i prelazi u krvotok.

Glukoza se koristi kao primarni izvor energije ako imamo normalnu ishranu. To čini da se osjećamo da smo dobro uhranjeni, zato što glukoza prelazi u našu jetru i mišiće, a masne kiseline se skladište za kasniju upotrebu. Glukoza predstavlja dovoljno „goriva“ za narednih 6 sati. Nakon 6 sati kada istrošimo „gorivo“, stvara se osjećaj gladi i postajemo mrzovoljni.

Režim gladovanja: 3 dana bez hrane

Naše skladište glukoze može trajati i do 24 ili 48 sati, mada je već uglavnom potrošeno nakon 6 sati. Onda, ne samo da ćete osjećati glad, već će vaše tijelo upasti u stanje ketoze, koje znači povišeni nivo ketonskih tijela u organizmu. Ketonska tijela se proizvode od masnih kiselina kada se glikogen u jetri u potpunosti potroši. Ketoza ima i svoju korisnu stranu, a to je što koristi tjelesnu mast kao energiju, pa se ketogena dijeta često koristi za mršavljenje.

Međutim, vaš mozak ne može funkcionisati samo na osnovu masti kao jedinog izvora energije, tako da će nastaviti da koristi preostale količine glukoze u vašem tijelu. Vaš mozak koristi 120 grama glukoze dnevno – pa kad se glukoza potroši, vaše tijelo mora da „smisli“ rezervni plan za mozak.

Kada osvane treći dan bez hrane, vaš mozak počinje da koristi ketonska tijela kao izvor energije – dobija oko 30% potrebne energije ovim putem. Kada nastupi četvrti dan, mozak će dobijati i do 70% energije od ketonskih tijela.

Ako ne jedete ništa preko 72 sata

Teži dio nastupa nakon 72 sata bez hrane – ovo je poznato kao stanje autofagije. Kada se masti razbiju, vaše tijelo se okreće proteinu u mišićima, što znači da kreće da troši vaše mišiće. U ovom trenutku, potreba mozga za glukozom će opasti sa 120 na 30 grama. Sada će mozak morati da dobija energiju iz proteina. Iako će mozak uspjeti da preživi od proteina, vaši mišići će polako nestajati. Metabolizam polako usporava, toliko da vaše tijelo počinje da koristi najmanju moguću količinu energije.

U određenom ternutku, vaš imuni sistem će oslabiti usljed nedostatka vitamina i minerala. Obično dvije vrste bolesti nastupaju u posljednjem stadijumu gladi: marazam i kvašiorkor. Marazam karakteriše gubitak mišićne mase i endem, ili nadimanje stomaka. Kvašiorkor je najčešći oblik neuhranjenosti u zemljama u razvoju, a karakteriše ga umor, edem i smanjenje mišićne mase.

Izvor: Medical Daily