Grčenje mišića je signal upozorenja koje šalje tijelo: Evo kada treba hitno otići kod ljekara

10:47, 23.02.2021.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Spazam mišica može biti simptom ozbiljnih problema u organizmu - na primjer, zapušenih arterija, ciroze jetre, dijabetesa, neuroloških poremjećaja, posebno epilepsije.

Grčevi u mišićima nisu toliko bezazleni kao što mi inače mislimo. Ljekari upozoravaju: u određenim slučajevma spazmi signaliziraju o zapušenim krvnim sudovima i mogućem srčanom nastupu.

Ako ste, bar, jednom osjetili naglo i bolno stezanje mišića, dobro vam je poznato koliko neprijatni mogu da budu grčevi. Obično, oni nastaju u nogama i rukama, ali ponekad - i u trbušnom zidu, i u ramenom pojasu.

Imate sreće ako je spazam jednokratne prirode i ne traje dugo: takva pojava neće imati ozbiljnih posljedica za zdravlje. Međutim, postoje kombinacije simptoma koje zahtjevaju hitno liječenje.

Zašto se uopšte pojavljaju grčevi?

1. Prekomjerno naprezanje mišica

Grčevi su često rezultat pretjerivanja sa vježbama u teretani.

2. Poremjećaji cirkulacije

Klasičan primjer je sindrom "tunela", odnosno bolest programera koji previše vremena provode s računarskim mišem u ruci.

Zbog stalnog fiksnog i neprirodnog položaja zgloba, cirkulacija krvi je poremećena. To može rezultirati bolovima i grčevima u mišićima.

3. Pregrijevanje i/ili dehidracija

Sa oslobođenim znojem tijelo gubi vlagu i elektrolite neophodne za pravilan prijenos nervnih impulsa. Mišćci reaguju na ovo, "uključujuci" grčeve.