Pogrešan pristup

Hrana koju treba da izbjegavate ako želite izgubiti kile

13:59, 09.02.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Ukoliko želite skinuti višak kilograma ono što je potrebno jeste na prvom mjestu promijeniti način prehrane. Često se može čuti da neki ljudi koji jedu malo ne mogu skinuti kilograme i postignuti željene rezultate. Jedan od razloga je što jedu pogrešnu hranu i to s najboljim namjerama, da unesu što manje kalorija.

Obično baš takva hrana nema nikakve nutritivne vrijednosti i njenom konzumacijom umjesto da vas zasiti samo će vas učiniti još gladnijima. Pa želite li izgubiti kilograme ove namirnice je najbolje da izbjegavate, piše Kliks.

Kroasani

Iako su mekani, masni i savršeni uz jutarnju kafu imaju veoma nisku vrijednost sitosti. Pritom u njima nema ništa što bi bilo dobro za vas. Budući da su napravljeni od masti i bijelog brašna, daju vam više kalorija ali bez osjećaja sitosti. Želite li kvalitetan doručak koji ne deblja onda radije izaberite poširano jaje na tostu od cjelovitog zrnevlja.

Jogurt s niskim sadržajem masti

Jogurti s niskim sadržajem masti sadrže sladila koja mogu povećati nivo šećera u krvi i nažalost ovaj jogurt vas neće ostaviti sitim. Mnogo bolja verzija je da konzumirate obični jogurt sa svježim bobicama i orasima: više vlakana, više žvakanja i više zadovoljstva.

Mafini

Jeste li se ikada zapitali o razlici između poslastice ili kolača za doručak? Što se tiče nutritivnih vrijednosti i nema neke velike razlike. I kolači i muffini puni su rafiniranog bijelog brašna, šećera i masti i savršen su način da se natrpate kalorijama bez da ostanete siti. To što se naziva mafin, a ne kolač, ne čini ga boljim jutarnjim izborom.

Bijela riža

Ona može podići, a potom i spustiti nivo šećera u krvi što će vas opet učiniti gladnima. Umjesto bijele riže probajte rižu basmati ili smeđu rižu. Ono što je bitno kod pripreme riže jeste da je ne prekuhate.
Bjelanjci

Ako namjerno izostavljate žumance kako biste izgubili kalorije to vam i nije baš pametna ideja. Razlog za to je što je žumanjak potpuni prirodni protein. Uostalom nedavno obavljena istraživanja pokazuju da količina zasićenih masnoća i holesterola koja se nalaze u cijelom jajetu nije loša za vas, piše Kliks.

Žitarice s umjetnim zaslađivačima

Da, umjetnih zaslađivača imate u žitaricama, pogotovo onim s oznakom “smanjena količina šećera”. Hrana zaslađena umjetnim šećerima može uticati na nivo šećera u krvi i učiniti vas gladnijima.

Bijeli hljeb

On ne sadrži ni vlakna ni hranjive tvari kao što to sadrži hljeb od cjelovitih žitarica. Ovdje postoji jednostavno rješenje, umjesto bijelog jedite hljeb od cijelog zrnevlja. Imate ih mnogo vrsta, isprobajte ih nekoliko i sigurno ćete naći neki koji vam odgovara.

Pomfrit

Ukoliko skuhate krompir on će vas zasititi bolje od bilo koje druge namirnice, ali ukoliko ga ispržite u dubokom ulju i pri tom i posolite, on će izgubiti sve svoje nutritivne vrijednosti.

Krofna

Krofne su šećerna bomba koja sadrži gomilu kalorija bez ikakve nutritivne vrijednosti. Pune su bijelog brašna i šećera.