Tim molekularnih medicinara

Hrvatski naučnici napravili veliki korak u istraživanju liječenja tumora

22:03, 15.11.2019.
Izvor: Agencije
Thumbnail
Tim molekularnih medicinara i biologa sa Instituta Ruđer Bošković (IRB), u saradnji s Međunarodnim centrom za genetički inženjering i biotehnologiju u Trstu, dokazao je da protein iz virusa HPV-a koristi do sada nepoznati mehanizam za interakciju s tumorskim supresorima te tako utiče na brže umnažanje tumorskih stanica.

Sa IRB-a su saopštili da su ti rezultati važni jer dodatno objašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze, a doprinijeće i u istraživanjima novih terapija za liječenje karcinoma koji su uzrokovani infekcijama HPV-om. Rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom američkom časopisu Journal of Virology (ASM) koji se bavi raznim temama iz područja virologije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, infekcija HPV-om je odgovorna za 99 odsto slučajeva raka vrata materice, uzrokuje 70 odsto drugih anogenitalnih karcinoma i 30 do 50 odsto karcinoma glave i vrata. Stoga su istraživanja HPV-a u fokusu naučnika širom svijeta.

U sedamdesetim godinama prošlog vijeka dokazano je da dugotrajna infekcija ovim virusom kod žena može dovesti do razvoja raka vrata maternice. Za maligna svojstva HPV‐a odgovorni su njihovi onkoproteini E6 i E7. Normalna funkcija virusnih onkoproteina E6 i E7 jest da omoguće trajno stanično dijeljenje kako bi se virus mogao replikovati i proizvesti nove virione.

Postdoktorand u Laboratoriji za molekularnu virologiju i bakteriologiju IRB-a i prvi autor rada Nataniel Edvard Benet Saidu istakao je da su u tom radu dokazali da protein E6 HPV-a reguliše umnožavanje tumorskih stanica kroz interakcije s tumor-supresorskim proteinom NHERF-2 te njegovom razgradnjom manipuliše s ispoljavanjem tumor-supresorskog proteina p27.

Tako, objasnio je, utiče i na ubrzanje umnožavanja tumorskih stanica. Benet Saidu ističe i da je u ovom radu tim naučnika iznio prvi dokaz da i tumorski protein E6 indirektno utiče na regulaciju proteina p27.

Takođe, navodi, ovi su rezultati važni jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze te kancerogeneze uopšte. Takve spoznaje su vrlo bitne u istraživanjima potencijalnih terapija za liječenja malignosti uzrokovanih HPV-om jer trenutne vakcine imaju isključivo preventivno djelovanje i ne pomažu kada je bolest već nastupila. Osim klasičnih metoda i terapija kod HPV-om uzrokovane kancerogeneze, trenutno ne postoje druge metode liječenja.

Dopisni autor rada Vjekoslav Tomaić istakao je da se otkrića iz njihovog rada mogu koristiti i za pronalaženje novih biomarkera koji bi predvidjeli razvoj bolesti na netipičnim mjestima koja inficira HPV, na primjer, na području glave i vrata.

Dodao je i da se saznanja koja su stekli radeći na tom istraživanju HPV-a mogu primijeniti i u istraživanjima drugih virusa koji uzrokuju tumore jer postoji vjerovatnoća da do manipulacije ovog mehanizma dolazi i kod drugih virusa povezanih s karcinomima.