Toplomjer mora biti besprijekorno čist

Kako izmjeriti temperaturu bebama

20:38, 21.12.2018.
Izvor: avaz
Thumbnail
Bebama je vrlo teško izmjeriti tjelesnu temperaturu. Najbolje je odabrati toplomjer dizajniran tako da se njime može mjeriti temperatura oralno, rektalno i pod pazudom, naravno, vodeći računa o tome da je uvijek besprijekorno čist.

Sljedeća dilema je koja vrsta mjerenja pokazuje pravo stanje. Zbog toga mnoge majke mjere temperaturu u rektumu, pod pazudom i u uhu, da bi bile sigurne u vrijednost.

1. Rektalno mjerenje

Mnogi pedijatri baš ovu metodu smatraju najpouzdanijom. Ali, pri tome se mora paziti da toplomjer ne ode predaleko i povrijedi rektum. Da do toga ne bi došlo, bebu okrenutu na stomačić držite na krilu i čuvajte joj noge kako se ne bi ritala.

Zapamtite, toplomjer smijete gurnuti u bebinu guzu maksimalno dva centimetra, a temperatura do 38,5 stepeni nije za paniku.

2. Mjerenje u uhu

Toplomjer namijenjen za uho najugodniji bebi i nema nikakvih rizika od povrede. Kada ga jednom upotrijebite, vjerovatno ćete odustati od svih drugih toplomjera, jer najbrže i najtačnije očitava tjelesnu temperaturu.

Zbog toga se ušni toplomjer koristi i u bolnicama. Važno je da ga upotrebljavate prema uputama proizvođača.

3. Toplomjer pod pazudom

Aksilarno mjerenje je konvencionalna metoda. Vrijednost normalne temperature je za dva stepena niža nego rektalna. Ipak, nedostatak joj je dugo mjerenje i činjenica da vi morate čuvati i toplomjer i rukicu bebe, koja je premala da bi to radila sama.

4. Oralno mjerenje

Djeci mlađoj od sedam godina nikada ne mjerite temperaturu oralno, jer ne znaju pravilno čuvati toplomjer.