Kako u ljudskom organizmu djeluje “Fajzerova” vakcina protiv virusa korona

18:18, 02.12.2020.
“Fajzerova” vakcina za virus korona koja je danas odobrena za upotrebu u Velikoj Britaniji, prema istraživanjima, nudi do 95 odsto zaštite od bolesti COVID-19. Velika Britanija postala je prva država na svijetu koja je odobrila vakcinu protiv Corona virusa “Fejzer/BioNTech” za široku upotrebu.

Imunizacija bi mogla započeti za nekoliko dana za ljude iz visoko prioritetnih grupa. Velika Britanija je već naručila 40 miliona doza – dovoljno za vakcinisanje 20 miliona ljudi, jer pacijent mora primiti dvije doze.

Američka farmaceutska kompanija “Fajzer” i njezin njemački partner “BioNTech” rekli su da bi se njihova vakcina mogla početi koristiti u Evropskoj uniji već ovaj mjesec.

U međuvremenu saznanja govore da je ova vakcina testirana na 43.000 ljudi u šest zemalja i nisu izražene nikakve ozbiljnije nus-pojave.

Ali, kako tačno vakcina djeluje na naš organizam?

Vakcina je mRNK, odnosno prenosnik RNK genetskog koda. Šta to znači? Konvencionalne vakcine se prave pomoću oslabljenih oblika virusa, ali mRNK koristi samo genetski kod virusa.

Vakcina mRNK se ubrizgava u tijelo i sastojci ulaze u ćelije “govoreći im” da počnu sa stvaranjem antigena. Ove antigene imuni sistem prepoznaje i tako priprema ćelije za borbu protiv virusa korona SARS-CoV-2.

Za stvaranje mRNK vakcine nije potreban stvarni virus, što znači da se brzina proizvodnje vakcina može drastično ubrzati prema potrebi. Kao rezultat, mRNK vakcine su mnogo brže rješenje za zaustavljanje pandemije ove zarazne bolesti.

U teoriji, one se takođe mogu brže modificirati ako, naprimjer virus mutira i počne da se mijenja tako da prvobitna vakcina pokazuje manju efektivnost.

S druge strane, mRNK vakcine su mnogo jeftinije za proizvodnju od tradicionalnih vakcina. Jedina loša strana mRNK vakcina je ta što ih treba čuvati na jako hladnim temperaturama i teže se transportiraju. Konkretno, “Fajzerova” vakcina mora se čuvati na temperaturi od -70 stepeni Celzijusa.