Bolest sa više lica

Koji su rani znakovi multiple skleroze?

12:18, 09.08.2018.
Thumbnail
Riječ je o autoimunoj hroničnoj upalnoj bolesti kojoj se ne zna tačan uzrok, a simptomi i njihova učestalost se razlikuju od osobe do osobe. Bolest napada centralni nervni sistem koji prenosi informacije od mozga do drugih organa.

Multipla skleroza je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno 'napada' bijelu masu centralnog nervnog sistema. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke stanica neurona, na kojima pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reaguju i propadaju.

I dok su neki simptomi MS-a vrlo česti, ne postoji tipičan uzorak simptoma koji se odnosi na sve, a mnogi simptomi slični su nekim drugim bolestima.

Za jednu osobu, prvi simptom MS-a mogu biti utrnulost i trnci, za drugu je to vrtoglavica, a za treću je hroničan umor. Simptomi multiple se razvijaju tokom nekoliko dana i mogu trajati nekoliko dana do nekoliko nedjelja.

 Najčešći rani simptomi
 

1. Gubitak vida

Problemi s očima, uključujući gubitak vida, često su prvi znak MS-a. 

Prije nego što je Amerikanac Jeffrey Gingold primio svoju MS dijagnozu primijetio je kako se njegov vid naglo smanjuje u jednom oku.Gingold je tada imao samo 36 godina, što je za tako dramatičan gubitak vida bilo jako čudno. Zakazao je sastanak s oftalmologom koji mu je rekao: 'Imaš MS ili tumor na mozgu.' Pokazalo se da ima multiplu sklerozu.

2. Problemi s ravnotežom

Problemi ravnoteže i vrtoglavica su takođe česti rani znakovi MS-a. Kada je tridesetčetvorogodišnjem Amerikancu Ricku Sommersu dijagnostifikovan MS u dobi od 34 godine, bio je u odličnoj formi.

- Trenirao sam za maraton, a ravnoteža mi je bila očajna. Stalno mi se vrtjelo, a liječnik je mislio kako imam infekciju unutrašnjeg uha - rekao je. No, to je bila pogrešna dijagnoza.

3. Utrnulost i trnci

Nakon poteškoća s ravnotežom, Rick je primijetio trnce i utrnulost na desnoj strani tijela, što ga je potaklo da posjeti neurologa. On ga je zatim poslao na magnetsku rezonancu i tada je pronašao lezije u Sommersovom mozgu.

Thumbnail

Svako od nas je doživio privremene trnce i utrnulost ruku ili nogu, ali taj osjećaj nestaje za nekoliko minuta. Kod multiple to traje mnogo duže.  

4. Osjetljivost na toplotu

Ako imate vrtoglavicu, te osjećate slabost ili neuobičajenu nelagodu pri toplim temperaturama, kao i nelagodu prilikom namakanja u vrućoj kadi, vježbanju ili sunčanju, to može biti znak MS-a. Toplotna netolerancija takođe ima tendenciju da ostali simptomi MS-a postanu još izraženiji.

Nažalost, multipla skleroza se ne može izliječiti, ali je izvjesno da će se i to promijeniti. Ukoliko se želite više informisati o ovoj bolesti, obavezno pogledajte emisiju "Inovacija i zdravlje" na programu Alternativne televizije u kojoj će o ovoj bolesti govoriti načelnica Odjeljenja za demijelinizaciona oboljenja sa opštom neurologijom Klinike za neurologiju UKC RS doc. dr sc. med. Sanja Grgić. "Inovacija i zdravlje" je na programu Alternativne televizije subotom u 18.15 časova.