Koliko koronavirus živi na odjeći, još nije poznato

15:03, 20.03.2020.
Izvor: avaz
Thumbnail
Još se ne zna dovoljno o koronavirusu, ali jedno je sigurno - osim kapljičnim putem, možete se zaraziti i preko površina ako nakon diranja kontaminirane površine neopranim rukama dodirujete lice (nos, oči, usta).

Stručnjaci iz Nacionalnog instituta za alergije i infekcije u Montani proučavali su koliko dugo virus može ostati na plastici, metalu i drugim materijalima, a dr. Akaš Patel (Akash), direktor u klinici "MyHealthCare", objasnio je kako istražuju koliko dugo može živjeti na odjeći, prenosi "Mirror".

- Još pokušavamo svakog dana otkriti nešto novo o virusu, ali trenutno ne znamo koliko se zadržava na odjeći. Nezvanični rezultati pokazuju da mnogo duže živi na plastici i metalu nego na mekanim materijalima – kazao je dr. Patel.

Medicinski stručnjak otkrio je savjete kako prati odjeću kako biste se zaštitili, pogotovo ako je u vašem domu potvrđena zaraza koronavirusom.

- Ako imate prljavu odjeću zaražene osobe ili osobe za koju se sumnja da je zaražena, trebali biste nositi rukavice, a ako ih nemate, operite ruke odmah nakon nakon dodirivanja odjeće – istaknuo je dr. Patel.

Savjetuje se i da izbjegavate tresti odjeću kako biste smanjili rizik od širenja virusa koji je možda na njihovoj odjeći.

- Preporučuje se pranje odjeće na visokoj temperaturi, prikladnoj za određeni odjevni predmet. Koristite prašak koji inače koristite. Dezinficirajte i operite košare i vreće za prljavo rublje – naveo je dr. Patel.