Izazivači prehlade

Naučnici pronašli način da unište opasne viruse

10:16, 18.09.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Naučnici vjeruju da su pronašli način kako da unište virus prehlade i njemu srodne viruse koji mogu da izazovu paralizu.

Umjesto da napadnu te viruse direktno, napali su osnovni protein unutar samog virusa uz pomoć kojeg se oni razmnožavaju.

Eksperiment koji su sproveli na miševima i ćelijama ljudskih pluća omogućio je potpunu zaštitu od tih virusa. Ipak, američki naučnici smatraju da stvar još nije spremna za testiranje i na ljudima.

Borba protiv prehlade zapravo je veliki problem u medicini. Većinu prehlada uzrokuju rinovirusi, pa postoji oko 160 različitih tipova tih virusa i oni toliko lagano mutiraju da vrlo brzo postaju otporni na lijekove ili se prilagode i nauče da se sakriju u ljudskom imunološkom sistemu.

Ta činjenica dovela je do ideje o "terapiji usmjerenoj prema nosiocu", što u principu znači učiniti ljudsko tijelo negostoljubivim za viruse prehlade.

Individualan virus nema sve što mu treba za razmnožavanje. On mora da zarazi drugu ćeliju i iz nje ukrade preostale sastojke potrebne da bi se replicirao i širio dalje organizmom. To je ujedno i činjenica zbog koje se naučnici i danas prepiru o tome da li su virusi zaista živi ili nisu.

Tim naučnika sa dva američka univerziteta, Stanford i Kalifornija iz San Franciska, uspio je da pronađe jednu od komponenti koja je virusima potrebna za razmnožavanje u organizmu.

Koristeći metode modifikovanja gena u ljudskom DNK-u, oni su gasili naredbe u ljudskom DNK-u jednu po jednu, sve dok nisu naišli na naredbu koja je pokazala rezultat sa navedenim virusima.

Naime, kada su ugasili naredbu za protein metiltransferaza SETD3, enterovirusi (koji uključuju i rinoviruse) prestali su da se razmnožavaju u takvim ćelijama. U sljedećem koraku naučnici su genetski modifikovali miševe koje su zarazili tim virusima i virusi u njihovim tijelima više nisu mogli da se razmnožavaju.

"Nedostatak tog gena u potpunosti je zaštitio miševe od virusne infekcije. Oni su bez te mutacije uvijek umirali od infekcije, ali sad su preživjeli i vidjeli smo ogromnu smanjenost u razmnožavanju virusa i vrlo visok nivo zaštite", rekao je profesor Jan Karet sa univerziteta Stanford.

Protein koji su naučnici ugasili i od kog su virusi zavisili u organizmu imao je ulogu u organizaciji unutrašnjosti ćelija, odnosno citoskeletona. Plan naučnika nije da počnu da se stvaraju genetski modifikovani ljudi, već da se proizvede lijek koji privremeno suzbija navedeni protein i na taj način pruža zaštitu.

"Pronašli smo fantastičnu metu od koje zavise svi enterovirusi i rinovirusi. Oduzmite im to i ti virusi zaista više nemaju šanse", naglasio je profesor.

On vjeruje da je učinjen vrlo dobar prvi korak u pronalasku pravog lijeka za virusne infekcije tog tipa i smatra kako će lijek vrlo brzo i da se razvije.