"Sirtfood"

Nova hit dijeta koja uključuje vino i čokoladu

15:51, 08.09.2019.
Izvor: SrpskaCafe
Nekoliko opuštenih ljetnih večeri i pokoja poslastica više lako mogu rezultirati viškom kilograma.

Ne brinite, stiglo je novo rješenje! Nutricionisti privatne teretane u Velikoj Britaniji pronašli su inovativan način za brz gubitak kilograma koji osigurava dugoročne rezultate.

"Sirtfood" dijeta naziv je ovog novog načina života, prenosi medicinski portal Healthline.

Ovaj način prehrane baziran je na istraživanju o sirtuinima, grupi od sedam proteina za koje je dokazano da regulišu metabolizam i upale organizma, a pozitivno utiču i na životni vijek.

Određeni biljni spojevi mogu povećati količinu ovih proteina u tijelu, a jednim imenom su nazvani "sirtfoods".

Kreatori dijete sastavili su listu od čak 20 namirnica koje imaju takvo djelovanje na tijelo: kelj, crno vino, jagode, luk, soja, peršun, ekstra djevičansko maslinovo ulje, tamna čokolada (postotak kakaa mora bti viši od 85 procenata), zeleni matcha čaj, heljda, kurkuma, orasi, čili, datule, cikorija, borovnice, kapari i kafa.

Istraživanje je potvrdilo da je crno vino u umjerenim količinama dobro za zdravlje.

Konzumiranjem ovih namirnica podižete nivo sirtuina koji svojim blagotvornim djelovanjem pospješuju gubitak kilograma uzrokovan kalorijskim deficitom. Ukratko, ove namirnice mogu ubrzati mršavljenje, ali pomažu samo ukoliko se unosi manje energije nego što je potrebno čime dolazi do sagorijevanja masnih naslaga.