Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u B Pharm apotekama

11:34, 14.11.2019.
Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991.godine, a utemeljile su ga  Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Za Dan borbe protiv dijabetesa, izabran je dan rođenja sir  Fredericka Bantinga (14. Novembar), medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primjenio lijek na ljudima.

SZO procjenjuje da preko 420 miliona ljudi boluje od dijabetesa.Pretpostavke su da će se ovaj broj udvostručiti do 2030.godine  ako se ne preduzmu odlučni koraci za sprječavanje bolesti.Jedno od dvoje ljudi, koji u ovom trenutku živi sa dijabetesom, ne zna da ga ima. Svakih 8 sekundi neko umre oddijabetesa.Preko 50% dijabetesa tip 2 se može prevenirati. Dijabetes je vodeći uzrok sljepila, amputacija,oboljenjasrca, bubrega i rane smrti.

Tema Svjetskog dana dijabetesa i prošle i ove godine je „Zaštitite svojuporodicu“. Cilj ove dvogodišnje kampanje je da se promoviše koliko je važna uloga porodice u praćenju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

B Pharm apoteke žele da postanu dio te priče i da kao zdravstveni radnici pruže pomoć onima kojima je potrebna.

B Pharm apoteke će prvenstveno raditi na prevenciji, ranom otkrivanju i poboljšanju stepena adherence tj. pravilne primjene terapije kao i edukciji stanovništva o simptomima,faktorima rizika i komplikacijama šećerne bolesti.

Po prvi put, u našim apotekama pruža se usluga savjetovanja gdje će magistar farmacije cijeli dan biti posvećen pacijentima koji žele da dobiju savjete i preporuke za dalje praćenje svogzdravstvenog stanja.

Sam projekat savjetovanja se sprovodi u sedam apoteka, 14. i 15. novembra. U Banjaluci u dvije apoteke (kod Palate predsjednika i na Laušu), u apotekama u Prijedoru,Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i u Brčkom.