Najnovija istraživanja

Ova namirnica sagorjeva kalorije dok spavate

12:05, 06.11.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Želite da se oslobodite masnoće u tijelu? Možda bi trebalo u svoju ishranu da uključite ovu namirnicu, a za najbolje rezultate trebalo bi da jedete prije odlaska na spavanje.

Naučnici sa državnog univerziteta Florida tvrde da proteinski obrok poput kotidž sira može da vam pomogne da ubrzate metabolizam i smršate. 

Oni su u studiji pronašli da konzumiranje 30 gr proteina pola sata prije spavanja može imati pozitivne efekte na kvalitet mišića, metabolizam i cijelokupno zdravlje. 

Kako bi testirali iefekte konzumacije cjelovita hrane (neprerađene i nerafinisana) u odnosu na sintetičke proteine koji se obično nalaze u šejkovima i suplementima, i uporedili njihov uticaj na proces mršavljenja, naučnici su sproveli studiju u kojoj je učestvovala grupa žena. 

Učesnice u studiji, koje su dvadesetim godinama života, imale su zadatak da jedu kotidž sir 30 minuta i sat vremena prije spavanja. 

"Sve do sada mislili smo da cjelovita hrana će imati slične efekte kao proteinski suplementi, ali nismo imali prave dokaze", kaže profesor Majkl Ormsbe sa Nutrition, Food and Exercise Sciences. 

"Sada je ova studija pokazala da ona ima jednako dobre efekte kao suplementi na bazi proteina, te lljudi umjesto šejka koji piju uveče prije spavanja, mogu upravo da jedu ovu namrinicu", dodaje. 

Nutricionista Rijan Lamobort kazala je za britanski "San" da je kotidž sir je odličan izvor proteina. 

Dok je protein esencijalan za rast i oporavak mišića, što se ispostavilo da ima vitalan značaj za ubrzavanje sagorjevanja kalorija, ona dodaje da sam kotidž sir ne može da ubrza metabolizam. 

"S obzirom da je u studiji učestvovalo većina mladih žena, a većina njih je aktivna, to sugeriše da morate ipak biti vježbati kako biste osjetili sve prednosti ove proteinske namirnice", ističe Lambourt. 

Kada je riječ o idealnoj porciji kotidž sira koju bi trebalo da konzumirate tokom jednog obroka, stručnjaci sugerišu da je dovoljno unijeti 30 gr, te da ćete sigurno osjetiti pozitivne efekte.