Istraživanja

Ove bolesti bi mogle da se razviju u vrijeme korone

16:27, 08.05.2020.
Izvor: Tanjug
Slučajevi malarije, HIV-a i drugih bolesti mogli bi da porastu širom svijeta narednih mjeseci dok se globalni zdravstveni sistemi okupljaju u borbi protiv pandemije korona virusa.

Određeni broj stručnjaka i službenika za pružanje humanitarne pomoći, od kojih su neki služili u američkoj vladi, izrazili su zabrinutost da bi virus koji je već odneo više od 268.000 života mogao da ima razarajuće efekte po šire globalno zdravlje i bezbjednost.

Ovi stručnjaci zabrinuti zbog zaostajanja u borbi protiv bolesti poput tuberkuloze i malih boginja i upozorili su na potencijal za širenje gladi, jer humanitarne organizacije nastoje da uravnoteže odgovor na epidemiju sa svojim naporima u borbi protiv tekućih izazova, prenio je CNN.

"Ako ne dobijete COVID-19, ali umrete od malarije, očigledno niste u boljoj poziciji. Sav posao ne može da prestane jer se pažnja prebacila na drugo mesto, mora da se nastavi", rekao je Bil O'Kif, izvršni potpredsjednik za misiju, mobilizaciju i zastupanje u katoličkim službama pomoći.

"Moramo pronaći način da nastavimo", istakao je on.

Bitka će se odigrati na mnogim frontovima i tražiti odgovor od svih njih, rekla je Gejl Smit, predsjednica i izvršna direktorka ONE kampanje, grupe koja se bori protiv ekstremnog siromaštva i bolesti koje se mogu spriječiti.

Tačan kraj ove krize je pandemija, ali efekti na šire javno zdravlje, bezbjednost hrane, lokalnu ekonomiju, makroekonomiju su takvi da moramo imati višestruki odgovor na nju, rekla je Smitova.

"U suprotnom, ovdje nešto riješite, a onda udahnete vazduh i pogledate iznad, a na drugoj strani imate još jednu krizu", istakla je ona.

Smitova, koja je bila bivši administrator Mađunarodne organizaije za razvoj (USAID) primijetila je da je došlo do porasta malih boginja i malarije tokom epidemije ebole.

"Naša zajednica je zabrinuta zbog uticaja u zemljama koje se bore protiv malih boginja, kolere, dječje paralize, a da u isto vrijeme moraju da se bore i sa širenjem COVID-19", rekao je Noam Unger, potpredsjednik za razvojnu politiku, zastupanje i učenje u InterEkšen, savezu međunarodnih nevladinih organizacija i partnera.

Krajem marta SZO je preporučila vladama da "privremeno pauziraju preventivne imunizacione kampanje tamo gdje ne postoji aktivna epidemija bolesti koja se može spriječiti".

UNICEF je naveo prošle sedmice da je došlo do pada isporuka vakcina od 70 do 80 procenata od kraja marta zbog logističkih ograničenja koja se odnose na pandemiju.

Portparolka UNICEF-a Marisi Merkado izjavila je da je oko desetak zemalja u riziku da ostane bez zaliha, uključujući najmanje pet zemalja koje su u 2019. imale epidemiju malih boginja.