Naučnici Univerziteta u Bristolu

Ovo je slaba tačka virusa korona

21:14, 23.09.2020.
Izvor: Blic
Naučnici Univerziteta u Bristolu otkrili su slabu tačku proteina iz “šiljka” na površini virusa SARS-Cov-2. Oni vjeruju da bi u “džep” na površini patogena mogao da se ubrizga lijek i time virus onesposobi prije nego što inficira veći broj ljudskih ćelija.

Autori smatraju da novo otkriće može biti revolucionarno u borbi protiv pandemije korona virusa.

Ukoliko bi se pomenuti džep ispunio molekulima koji onesposobljavaju virus, patogen bi bio savladan “i prije nego što nas inficira”, uveren je rukovodilac studije, profesor Imre Berger.

Lijek bi mogao da se uzima u obliku pilule ili spreja u ranoj fazi bolesti, čim osoba primijeti simptome, kako bi se spriječilo napredovanje infekcije do kritične faze, objašnjava stručnjak.

Naučnici kažu da su najnovija saznanja veliki skok naprijed, ali su takođe upozorili da razvoj lijeka može potrajati godinama i da ne vjeruju da će antivirusni lijek koji djeluje na džep biti dostupan u bližoj budućnosti.

O kakvom je džepu zapravo riječ? Na površini virusa SARS-CoV-2 nalaze se se proteini u obliku šiljaka, pomoću kojih se virus zakači za ljudske ćelije, tj. njihove receptore.

Prof. Berger i prof. Kristijana Šaficl napravili su 3D strukturu šiljaka nakon što su zavirili duboko u unutrašnjost šiljaka i identifikovali njihov molekularni sastav.

U njima su otkrili džep ispunjen linolnom kiselinom, za koju pretpostavljaju da joj je uloga da stabilizuje protein ili česticu prije interakcije sa receptorima na površini ljudskih ćelija, čime ga na kraju sprečava da djeluje.

Kako je profesor Berger objasnio za Dejli mejl, šiljak mora da se “otvori” kako bi se spojio sa površinom naših ćelija.

– Tako otvoren, virus oslobađa neku vrstu “čička” na vrhu, ljepljivu zakrpu, kojom se pričvrsti za naše ćelije. Taj otvoreni oblik sa čičkom je “infektivni” oblik – objašnjava profesor, dodajući da šiljci mogu biti i zatvoreni: kod njih je “ljepljiva zakrpa” sakrivena.

LA je esencijalna masna kiselina, koju organizam apsorbuje preko hrane, naročito ulja, orašastih plodova i sjemenki.

Igra važnu ulogu kod upala i jača otpornosti i neophodna je za očuvanje ćelijskih membrana u plućima kako bismo normalno disali.

Naučnici tvrde da je kod teško oboljeli od kovida 19 imaju manjak LA u krvi.

– Kada je smanjen nivo LA, imamo problem – teško dišemo i više ne možemo da kontrolišemo upalne procese. Upravo to se događa kod oboljelih od kovida-19 – objašnjava Berger.

Naučnici misle da ćelije korona virusa koje sadrže LA koriste rezerve LA u organizmu te tako izazivaju težak oblik bolesti.

Hemijska supstanca koja imitira LA mogla bi da posluži kao antivirusni lijek ako se ubrizga u džep. Ukoliko bi postala još efikasnija od LA postojala bi mogućnost da se šiljci zadrže u zatvorenom stanju, smatraju naučnici.