Stručnjaci saglasni

Ovo su najbolje dijete na svijetu

11:57, 05.01.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Američki stručnjaci objavili su novu listu najboljih dijeta. Zanimljivo je da je mediteranska dijeta opet na samom vrhu, kao najzdraviji način ishrane, zatim tu je DASH dijeta koja najbolje reguliše šećer, a MIND dijeta je savršena za sprječavanje demencije.

Na listi koju sastavljaju najbolji stručnjaci za ishranu i fitnes mediteranski način ishrane je ponovo ocijenjen kao najzdraviji. Najlakša je dijeta za sprovođenje, zasniva se na proteinima, biljnoj hrani i maslinovom ulju i najbolja je za srce.

Donosimo vam popis najzdravijih režima ishrane, koji su prjema ocenama stručnjaka najbolji. Ali kao očekujete klasične dijete sa propisanim jelovnikom prevarili ste se, uglavnom je svuda riječ o posebnom režimu ishrane, u kome postoje dozvoljene i zabranjenje namirnice, a jelovnike krojite sami.

Mediteranska ishrana

Dijeta koja vam čuva zdravlje i liniju

Dijeta kombinuje prehrambene navike zemalja koje graniče sa Sredozemnim morem – Španije, Francuske, Italije i Grčke. Smatra se više načinom ishrane, nego dijetom sa određenim rokom trajanja. Dakle ako riješite da jedete kao na Mediteranu smanjićete konzumaciju crvenog mesa, šećera i zasićenih masti, a uvešćete integralne žitarice, proteine i orašaste plodove.

Mliječni proizvodi kao što su mlijeko, sir i jogurt – kao i alkohol – su dopušteni, ali umjereno.

Salata od pasulja, sa paradajzom i krastavcima, sa malo fete i sve začinjeno svježim začinskim biljem, sa sve čašom bijelog vina, je jedan tipičan ručak.

Ovog režima ishrane se pridržavaju mnoge poznate ličnosti, a prelijepa Penelope Kruz kaže da je upravo ovom ishranom za samo četiri mjeseca povratila liniju nakon porođaja, piše Blic Žena.

Šta treba da jedete da biste držali ŽUČ POD KONTROLOM

Weight Watchers dijeta – najbolja za gubitak kilograma

Ova popularna dijeta se često pominje, ali u skraćenom obliku WW i kao i kod prve nije riječ o klasičnoj dijeti već o načinu ishrane koji je dugotrajan, a uz to podrazumijeva i vježbanje.

Ako se pridržavate pravila za nedjelju dana možete da izgubite čitava dva kilograma, a kada dođete do željene brojke nastavljate, zato što želite da vam savršena linija i dalje traje.

U ovoj dijeti ne brojite kalorije, ali se broje bodovi. Tačnije, svaka namirnica nosi određeni broj poena, a vi praveći meni za svaki dan ne smijete da pređete određenu granicu. Zanimljivo je da korisnici ove dijete mogu da jedu sve što požele, sve dok se drže svoje SmartPoints tarife, tačnije broja koji se određuje na osnovu godina, pola, težine i visine.

Koristi je Opra Vinfri, a glumica Kejt Hadson je upravo uz pomoću ovog načina ishrane izgubila 25 kilograma koje je dobila tokom trudnoće.

HMR dijeta za gubitak velikog broja kilograma

HMR program (Health Management Resources) je niskokalorični plan ishrane u kome se obroci zamijenjuju sa niskokaloričnim napicima, voćem i povrćem.

Uz to, osobe koje su na HMR programu svakog dana treba da hodaju najmanje 10 minuta.

DASH dijeta najbolja dijeta za dijabetes

DASH dijeta je osmišljena da bi se regulisao visok pritisak, a kasnije su pokazale i njene druge dobre osobine.

U ovoj dijeti natrijum je sveden na minimum, jede se dosta povrća i voća, nemasnih mliječnih proizvoda i umjerena konzumacija piletine i orašastih plodova.

Zaslađena pića, crveno meso se koriste rijetko.

Pečeni krompir, pileći file i spanać su tipična večera u ovoj dijeti. Uz poseban režim ishrane preporučuje se i 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno.

Nordijska dijeta, obara holesterol i čuva srce

Skandinavci jedu lokalnu sezonsku hranu i rijetko pate od povišenog holesterola. Ovaj način ishrane sličan je mediteranskoj dijeti ali se ne smatra dijetom u kojoj se gube kilogrami, već ishranom koja je stil života i čuvar zdravlja. Na meniju je lokalna sezonska hrana, puno povrća i voća, plodovi mora i integralni proizvodi.

Na meniju nije crveno meso i prerađena hrana puna aditiva i konzervansa.

Istraživanje na Islandskom univerzitetu 2017. godine pokazalo je da nordijska ishrana štiti od viskokog pritiska, viška masnoće i holesterola, pa je savršena prevencija za moždani i srčani udar, kao i za visok pritisak.

Za opšte bolje zdravlje – Orniševa dijeta

Dijetu je osmislio dr Din Orniš, profesor medicine iz San Franciska početkom devedesetih. Kologrami se gube zdravo, snižava se pritisak i čuva srce.

Hrana je podijeljena u pet grupa od ‘najzdravijih’ (prva grupa) do ‘najmanje zdravih’ (peta grupa).

Samo 10 posto kalorija može da dođe iz masti, a jako malo njih smije da bude zasićeno. Zabranjene su namirnice s rafinisam ugljenim hidratima kao i svi proizvodi životinjskog porijekla.

Krompir i pasulj su među osnovnim namirnicama, a dozvoljeno je i da jedete bjelance ili jogurt, tako da dijeta nije veganska.

Joga i aerobik su preporučene vežbe.

Ishrana za plodnost

Uz ovaj režim ishrane pojačavate ovulaciju, a za to postoji 10 koraka.

Prvi korak podrazumijeva izbacivanje trans masti, drugi konzumaciju više nezasićenih biljnih ulja, a treći je uvođenje više biljnih i smanjivanje životinjskih proteine.

Četvrti i peti korak podrazumevaju konzumaciju lako varljivih ugljenih hidrata i punomasne mliječne proizvode.

Šesti i sedmi korak su uzimanje multivitamina koji sadrže folnu kiselinu i vitamine B grupe, i povećanje unosa gvožđa.

Osmi korak zahteva od žena da izbace sokove i piju puno vode. Kofein je takođe dopušten.

Deveti i deseti korak su postizanje zdravog indeksa jtelesne masnoće i povećanje kondicije.

MIND dijeta – Ako želite da spriječite demenciju

Cilj MIND dijete je konzumacija zdrave hrane za mozak. Dijeta se bazira na mediteranskoj i DASH dijeti.

Može da se konzumira hrana iz 10 grupa: prvenstveno zeleno lisnato povrće, pa ostalo povrće, orašasti plodovi, bobice, mahunarke, integralne žitarice, riba, pietina, maslinovo ulje i vino.

Zabranjene namirnice su: crveno meso, margarin, sirevi i deserti i pržena ili brza hrana.

Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da je dijeta smanjila rizik od Alcahjmerove bolesti kod ljudi koji su povremeno primenjivali dijetu za 35 posto, a kod onih koji su je stalno koristili za čak 53 posto.