UKC Banjaluka

Pomoću novog aparata moguće otkrivanje melanoma u ranoj fazi

13:23, 05.10.2019.
Izvor: Srna
Vlada Republike Srpske neprekidno ulaže u zdravstveni sistem radi povećanja kvaliteta zdravstvene zaštite građana i u skladu s tim nabavljen je i aparat sa umjetnom inteligencijom "Fotofajnder ATBM" za rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože, rekla je danas pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ljiljana Ivančić.

Prilikom predstavanja ovog aparata, koji je nabavila Klinika za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, Ivančićeva je rekla novinarima da je melanom kože najmaligniji kožni tumor koji je sve učestaliji, što govori o značaju rane dijagnostike i praćenju savremenih trendova u nabavci moderne medicinske opreme.

"Ministarstvo je donijelo akcioni plan prevencije i kontrole nezaraznih bolesti u Srpskoj za period od ove do 2026. godine u kome su obuhvaćene i maligne bolesti s ciljem unapređenja svijesti građana i zdravstvenih radnika da na vrijeme prepoznaju simptome kako bi se blagovremeno započela dijagnostika i adekvatno liječenje", dodala je Ivančićeva.

Ona smatra da se više mora raditi i na prevenciji.

Načelnik Klinike za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske Jagoda Balaban rekla je da se savremeni aparat "Fotofajnder ATBM", koji je nabavila ova Klinika, smatra zlatnim standardom i jednim od najsavremenijih dermoskopskih sistema za rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože.

"Riječ je o medicinskom aparatu uz pomoć kojeg se može registrovati mijenjanje svakog pojedinčanog postojećeg nevusa, odnosno mladeža, kao i nastanak novih mladeža na koži. Dermoskopskim pregledom sa ovim aparatom melanom se može otkriti u najranijoj fazi", pojasnila je Balaban.

Prema njenim riječima, Klinika za kožne i polne bolesti UKC-a je jedina u BiH koja raspolaže sa ovim dermoskopskim sistemom, a uređaj ima mogućnost teledermatologije i formiranje baze podataka na republičkom ili regionalnom nivou.

"Fotofajder ATBM" digitalno mapira mladeže na cijelom tijelu, pohranjuje fotografije i stvara bazu podataka sa foto-dokumentacijom za dalje praćenje stanja.

"Na kontrolnom pregledu pacijenta, putem sistema za analizu, po principu umjetne inteligencije sa tačnošću od 96 odsto, aparat sam daje signal na nove pigmentne lezije kao i na bilo kakvu promjenu u već postojećim mladežima i tako sugeriše koju kožnu promjenu treba odstraniti", precizirala je Balaban.

Ona je dodala da pored digitalne dermoskopije, zbog sposobnosti visokog uvećanja i ful ha-de rezolucije aparatom se mogu obavljati druge važne procedure korisne i za druge specijalnosti.