Samo prirodno: 7 načina za ubrzanje metabolizma

19:38, 07.04.2021.
Izvor: 24sata.hr
Thumbnail
Metabolizam – svi ga imamo, ali kod nekih je ljudi “brži” ili “sporiji”. I to je važno, jer brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije i pretvara energiju takođe može da utiče na to koliko lako dobijamo ili gubimo kilograme.

To takođe puno govori o tome koliko smo izloženi riziku od dijabetesa.

“Veliki dio brzine metabolizma određuje genetika, dob, spol i veličina tijela, ali postoje neke promjene u načinu života koje mogu, doslovno, ubrzati njegov proces”, rekao je Francesco Celi, predsjednik Odjela za endokrinologiju i metabolizam Univerziteta Virginia Commonwealth.

#1 Smanjite temperaturu

Čini se da spavanje u hladnoj sobi povećava postotak smeđe masti – oblik masnih ćelija koji sagorijevaju kalorije u obliku toplote, a upravo je hladan zrak stimuliše. U istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje, provedenom na pet muških dobrovoljaca, rezultati su prikazali povećanu potrošnju kalorija tokom spavanja onda kada su subjekti spavali u hladnim prostorijama, odnosno na temperaturi manjoj od 17 stepeni.

#2 Popijte šolju kafe ili drugog pića s kofeinom

Nekoliko manjih studija pokazalo je povezanost između konzumacije kofeina, povećane metaboličke brzine i smanjenog rizika za dijabetes tipa 2. Doktor Celi kaže da bi to moglo biti zato što kofein pomaže tijelu da razgrađuje masnoće. No, nemojte pretjerivati: Previše pića s kofeinom dnevno može izazvati nervozu, mučninu ili nesanicu. Osim toga, neki napici od kafe sadrže puno masti i šećera.

#3 Neka vam nivo stresa bude nizak

U istraživanju iz 2014. godine, sprovedenom na državnom univerzitetu Ohio, žene koje su navele da su pod stresom, tokom 24 sata sagorjele su u prosjeku 104 kalorije manje nakon što su pojele obrok sačinjen od jaja, kobasica i keksa. Istraživači ističu da bi tokom godina taj suficit mogao preći u porast kilograma čak do 11 kilograma. “Reakcija na stres aktivira hormon kortizol”, objašnjava Celi: “što je očito povezano s pogoršanjem metabolizma i dugoročno gledano, povećanjem rizika od pretilosti.”

#4 Dobro se naspavajte

“Dokazano je i da nedovoljno kvalitetan san usporava metabolizam i kod muškaraca i kod žena; to takođe može imati veze s lučenjem kortizola u mozgu kada je tijelo pod stresom”, kaže Celi. Pa čak i ako rano odete u krevet, to možda neće biti dovoljno.

#5 Počnite vježbati

Celi kaže da bilo koja vrsta fizičke aktivnosti čak i samo hodanje 30 minuta može pomoći ubrzati metabolizam. Sve je bolje od sjedenja satima, što je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo, iako zbog poslovnih obaveza i to je ponekad nemoguće izbjeći. “Povećavanjem mišićne mase možete povećati potrošnju energije u mirovanju, a to je ono što će vam pomoći da sagoriš kalorije tokom cijelog dana”, kaže Celi.

#6 Grickajte nešto ljuto

Dokazano je da kapsaicin, molekula koja se nalazi u začinjenom čiliju, podiže tjelesnu temperaturu i ubrzava gubitak masnoće, iako samo privremeno i to samo za mali postotak.

#7 Započnite s pliometrijom

Ako do sada niste probali pliometriju, sada je pravo vrijeme za nju. Svi ti skokovi i trbušnjaci po prirodi su visokog intenziteta, ubrzavaju puls pa čine da tijelo sagorijeva više kalorija u kratkom vremenu. Prema jednom istraživanju, 12 sedmica HIIT-a i pliometrijskih vježbi rezultovalo je smanjenjem tjelesne masnoće i poboljšanim metaboličkim stanjem u poređenju s osobama koje su izvodile samo HIIT, prenosi NBC News.