Obavezno pročitajte, možda ćete nekome spasiti život

Simptomi moždanog udara i kako da ih prepoznate

14:15, 12.08.2020.
Na jednom roštiljanju djevojka se spotakla i pala. Prijatelji su joj ponudili da pozovu Hitnu pomoć, ali ona je sve uvjerila kako je dobro i da se samo zbog novih cipela spotakla o kamen.

Kako je djelovala blijedo i tresla se, pomogli su joj da se očisti i donijeli novi tanjir s hranom. Devojka je ostatak večeri provela veselo i raspoloženo. Njen muž je kasnije nazvao i javio svima, da je prevezena u bolnicu. U 23 časa… iste večeri djevojka je umrla.

Na druženju uz roštilj je pretrpjela prvi, a onda kasnije drugi fatalni moždani udar. Da su njeni prijatelji znali da pročitaju znakove moždanog udara, djevojka bi danas možda bila živa.

Neki ljudi ne umru na licu mjesta. Često ostanu u bezizlaznoj situaciji, upućeni na pomoć.

Potreban je samo jedan minut kako biste pročitali slijedeće…

Jedan neurolog je rekao da može ukloniti posljedice moždanog udara ako u roku od 3 sata može doći do dotične osobe. Kaže da je trik prepoznati moždani udar, dijagnostikovati ga i liječiti pacijenta u roku od tri sata, ali to nije jednostavno.

Postoje 4 koraka kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se prepoznao moždani udar:

  1. Zamoli osobu da se nasmiješi (neće uspeti)!
     
  2. Zamoli osobu da izgovori jednu sasvim jednostavnu rečenicu (na pr: “Danas je jako lijep dan.”) Imaće problem da to kaže!
     
  3. Zamoli osobu da podigne obje ruke (neće moći ili će moći samo djelimično)!
     
  4. Zamoli osobu da isplazi jezik (ako joj je jezik savijen, ljulja se s jedne strane na drugu, to je takođe znak moždanog udara) !

Ukoliko osoba ima problema s jednim od navedenih koraka, odmah nazovite Hitnu pomoć i opišite simptome osobe telefonom dežurnom u Hitnoj pomoći.

Takođe, treba vrhom oštrog predmeta (iglom, tankim nožem), prethodno dezinfikovanim ako je moguće, pustiti iz vrha palca ili kažiprsta nekoliko kapi krvi.

Ta je metoda na istoku poznata i u “SU JOK“ terapiji opisana kao prvi korak za liječenje moždanog udara.