Ugrušci krvi blokirali izlaz krvi iz penisa

Slučaj 62-godišnjeg pacijenta: Kako su povezani koronavirus i četverosatna erekcija

18:19, 03.07.2020.
Jedan od najeminentnijih časopisa na svijetu, američki "Forbes" objavio je neobičnu priču, koja ukazuje na to da bi koronavirus mogao imati još jedan simptom.

On ne spada u jedan od dvanaest simptoma Covid-19 navedenih na web stranici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ali američki časopis za hitnu medicinu objavio je izvještaj o slučaju 62-godišnjeg muškarca s koronavirusom koji je imao erekciju četiri sata.

Poznato je da erekcija koja traje duže od četiri sata nije dobra stvar. To je daleko više od faze "ovo je uzbudljivo".  

Umjesto toga, riječ je o stanju nazvanom priapizam, koji klinika "Mayo" definira kao "produženu erekciju penisa". Kao što opisuje Američko urološko udruženje, postoje dvije opće vrste priapizma: ishemijski priapizam u kojem krv ne može napustiti penis i ne-ishemijski priapizam u kojem protok krvi u penis nije reguliran baš dobro.

Tim iz Centra "Hospitalier de Versailles" u Le Šene, Francuska, koji se nalazi u blizini Pariza, autor je izvještaja o slučaju. Oni su opisali kako je muškarac prvi put vidio svog liječnika zbog vrućice, suhog kašlja, proljeva i osjećaja sreće. Očito je inače bio dobrog zdravlja. Ljekar mu je propisao neke antibiotike, ali dva dana kasnije muškarac je počeo s ozbiljnom kratkoćom daha. Na kraju je zapao u respiratorno zatajenje i morali su ga primiti u bolnicu i staviti na ventilator. Čovjekov krvni pritisak je takođe splasnuo, zahtijevajući intravenozne tekućine i lijekove za održavanje odgovarajućeg krvnog pritiska.

Testiranjem uzorka tekućine iz pluća pacijenta utvrđen je teški akutni respiratorni sindrom koronavirus (SARS-CoV2), uzrok Covid-19.

Prema izvještaju slučaja, "fizički pregled pokazao je prethodno neidentificirani priapizam". To je u osnovi značilo da niko nije primijetio erekciju prije fizičkog pregleda. Naravno, kad neko ima poteškoće s disanjem, penis te osobe možda nije prvo što se gleda, osim ako radi nešto vrlo neobično kako bi otežalo disanje. Dakle, nije jasno koliko je vremena trajala erekcija prije fizičkog pregleda.