Virus korona: Duže se zadržava na plastici, a manje na kartonu i bakru

19:46, 20.03.2020.
Izvor: Srna
Virus korona duže ostaje na plastici i površinama od čelika, a manje na kartonu i bakru, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nju Ingland žurnal of medisin.

Istraživanje, koje je sprovela grupa istraživača, među kojima su bili i naučnici Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti iz SAD, nastojalo je da utvrdi na koje bi sve načine zaraženi pojedinac mogao nastaviti da širi virus.

Da bi to saznali, istraživači su simulirali širenje virusa vazduhom te preko plastičnih, čeličnih, bakrenih i kartonskih površina.

Rezultati pokazuju da se tragovi virusa korona na plastici i čeliku mogu zadržati i do tri dana nakon prvobitne kontaminacije.

Virus je na kartonskoj površini preživio jedan dan, dok je na bakrenoj površini preživio svega četiri sata.

Što se vazduha tiče, virus se u njemu može zadržati najmanje tri sata.

Sposobnost virusa da nekoga zarazi na svim površinama naglo je pala kako je vrijeme proticalo.

Nedjeljnik “Ekonomist” piše da je životni vijek virusa, možda, povezan sa gustoćom materijala koji mu služi kao domaćin. Karton je, naravno, daleko porozniji od čelika, plastike i bakra.

Autori članka navode da je prilikom eksperimentisanja sa kartonom bilo više varijacija nego kod eksperimentisanja s drugom površinama, te da rezultate istraživanja zbog toga treba interpretirati sa dozom opreza.