Odluka je samo vaša

Za ove stvari nikome ne treba da se pravdate

07:32, 27.09.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Kada su vaše životne odluke i izbori u pitanju, ne biste smjeli da osjećate potrebu da ih opravdavate i objašnjavate drugim ljudima.

Odluke i izbori koje donosimo oblikuju nas i naše živote. U njih  treba da budemo u potpunosti sigurni, a da ne osjećamo potrebu za opravdavanjem, piše Zadovoljna.hr 

Evo deset objašnjenja koja stvarno nikome ne dugujete: 

Vjersko i političko mišljenje 

Vjerska i politička stajališta su dio identiteta svake osobe. Vi ste ti koji odlučuju šta tačno i koliko toga želite da podijelite s drugima. Jedino je važno da se osjećate prijatno, te da ne osjećate obavezu da se opravdavate zbog svojih izbora. 

Ljubavna veza 

Privatnost vašeg ljubavnog života ne tiče se nikoga drugog osim vas i vašeg partnera. Takođe, nema potrebe da drugima objašnjavanjete zašto ste singl, ako to ne želite. Ta je isključivo vaša odluka. 

Pozitivni način mišljenja 

Niko ne bi smio da vas osuđuje zbog ponašanja, pogotovo ako je ono vrlo pozitivno. Ako se neko drugi žali, nemojte se spuštati na njihov nivo i uzvratiti sa žaljenjem. Budite ponosni na svoju pozitivnost i vedrinu. 

Neslaganje 

Ako vam nije žao, nemojte se izvinjavati. To ionako ne bi bilo iskreno, a druga osoba stvoriće lažan utisak o vama i o vašim namjerama. Takođe, ako se ne slažete s nečijim mišljenjem, u redu je da to i pokažete. Važno je samo da budete korektni. 

Životni ciljevi 

Bilo da se radi o onome što želite da postignete u privatnom ili profesionalnom životu, nikome ne dugujete objašnjenja o svojim ciljevima i snovima. Ti ciljevi vas guraju da idete naprijed i nemojte da dopustite da vam iko stane na put.

Sopstveni izgled 

Promijenite boju kose, tetovirajte se, našminkajte se ili pak nemojte, stvorite jedinstveni stil. Kako vi izgledate tiče se samo vas, i jedino je važno da se osjećate prijatno u svojoj koži. Upravo tada ćete još više cijeniti sami sebe. 

Mesto stanovanja 

Niko se ne smije osuđivati zbog životnih okolnosti, pogotovo kada je riječ o mjestu stanovanja. Gdje živite i s kim živite, nisu pitanja na koja morate odgovoriti ako ne želite. 

Vaša karijera 

Da li ste zadovoljni poslom i smjerom u kojem vaša karijera ide ili niste? Jedina osoba kojoj na ovo treba da odgovori jeste vi sami. Nemojte da dozvolite da neko drugi određuje vaše poslovne poteze i smjer karijere. 

Finansijska situacija 

Uvid u situaciju na bankovnom računu imate samo vi. Zato nikome ne dugujete ikakva objašnjenja. Vaša je odluka da li želite ili ne da komentarišete drugima svoju finansijsku situaciju. 

Način vaspitavanja djece 

Neke odluke su slične, ali svaki roditelj drugačije vaspitava svoje dijete te možda dolazi iz druge kulture ili generacije. To isto tako utiče na njegov pristup vaspitanju, koji on ne mora da pojašnjava drugima.