Nagrada za Muzej savremene umjetnosti RS

12:38, 10.11.2014.
Thumbnail

Na svečanoj dodjeli nagrade ŽIVA za najbolji muzej Jugoistočne Evrope, koja je održana u Skoplju 7. novembra 2014. godine, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske nagrađen je specijalnim priznanjem za svoj rad.

Za ovu prestižnu internacionalnu nagradu Muzej je nominovan u junu ove godine zajedno sa još deset muzejskih institucija iz Bugarske, Češke, Makedinije, Crne Gore, Ruske Federacije. Srbije, Slovačke i Slovenije, nakon čega je uslijedio složen proces žiriranja, koji je podrazumijevao i posjetu članova žirija svakoj od institucija kandidata.

ŽIVA nagradu dodjeljuje Forum slavenskih kultura, međunarodna fondacija osnovana 2004. godine, koja obuhvata 13 slovenskih zemalja, a čiji cilj je prepoznavanje izuzetnih postignuća u oblasti rada sa pokretnom i nepokretnom baštinom, promocija zajedničkog slovenskog kulturnog nasljeđa, kao i podsticanje međusobne razmjene znanja i iskustava.

Stručni žiri, sačinjen od deset muzejskih profesionalaca iz Slovenije, BiH, Makedonije, Rusije, Češke i Crne Gore, na čelu sa Masimom Negrijem (Italija), direktorom Evropske muzejske akademije (EMA) i dr Karlom Boromeusom Murom (Njemačka), predsjednikom žirija, ocjenjivao je više segmenata muzejskog djelovanja, sa naročitim naglaskom na izvanrednim i kreativnim načinima upotrebe muzejskih kolekcija u kombinaciji sa inovativnim interpretativnim pristupom.

Muzeju savremene umjetnosti RS dodijeljeno je priznanje za kreativnost, a takođe istaknuta je i njegova značajna uloga u odnosu prema lokalnoj zajednici i podsticaju stvaralaštva mladih umjetnika.

Glavna nagrada za najbolji muzej pripala je Galeriji Matice Srpske iz Novog Sada (Srbija), dok su specijalna priznanja dobili još i Nacionalni tehnički muzej iz Praga (Češka), Regionalni istorijski muzej Ruse (Bugarska), Njegošev muzej – Biljarda (Crna Gora) i Etnografski muzej iz Ljubljane (Slovenija).

ŽIVA nagrada je ustanovljena 2012. godine, a nazvana je prema slovenskoj boginji Živi, koja predstavlja princip života, dugovječnosti, mladosti, ljepote, blagosti, vitalnosti i plodnosti, atributa koji takođe treba da predstavljaju i slovensko kulurno nasljeđe.

Dodjeli nagrada u Skoplju prethodio je trodnevni naučni skup, koji je okupio brojne muzejske stručnjake i ugledne predavače, a svi kandidati za nagradu imali su zadatak da na atraktivan i inovativan način predstave svoju instituiju.