Nakon deset godina: Otvoren Muzej savremene umjetnosti! VIDEO

17:09, 20.10.2017.
Thumbnail

Muzej savremene umjetnosti je danas, poslije 10 godina, konačno otvorio vrata za posjetioce, koji od 10 časova u velikom broju dolaze kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu "Sekvence. Umjetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umjetnosti".

Bez presjecanja crvene vrpce i zvaničnih govora impoznatna zgrada na Ušću, djelo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, otvorena je za javnost na dan kada je 1965. godine primila prvi put publiku. Rekonstrukcija i adaptacija trajala je od 2007. godine.

muzej1

"Fenomentalno, jako mi se dopada, super što je konačno otvoren muzej, sada imam priliku da pogledam remek-djela naše savremene umjetnosti uživo", neki su od komentara onih koji su odlučili da među prvima pogledaju renoviranu zgradu i izložbu "Sekvence. Umjetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umjetnosti".

muzej6

Posjetiocima Muzeja ministar Vukosavljević je uručivao monografije o MSU i Petru Lubardi.

muzej5

Prvih 100 posjetilaca dobili su vrijedna izdanja, a više hiljada njih je odlučilo da jutro provede u muzeju.

Neki su prvi put ušli u zdanje na Ušću, dok su drugi željno iščekivali da ga ponovo obiđu.

muzej7

"Malo je muzeja u Beogradu otvoreno. Ne znam koliko je prošlo od kada sam bila ovdje. Promijenenjen je značajno, izgleda modernije i postavka mi se mnogo dopada", rekla je Tanjugu Slavica Subić.

Muzejski radnik Tatjana Marković ističe da je važno da predstavimo našu aktuelnu likovnu scenu i nada se da će naredne godine biti otvoren i Narodni muzej.

muzej3

Muzej su obišli i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, kao i predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu i umetnici.

Obnova te reperzentativne zgrade podrazumijevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmještanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamjenu instalacija i obnavljanje fasade.

muzej4

Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umjetničkih djela u skladu sa svjetskim muzeološkim standardima i predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano.

Kolekcija Muzeja savremene umjetnosti formira se još od 1958. godine, a danas broji više od 8.000 djela.

Nova izložba djela iz zbirki MSU obuhvata preko 300 radova koji su obilježili period od početka 20. vijeka do danas. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su Mišela Blanuša i Zoran Erić.

Izložba na pet nivoa muzeja strukturirana je kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umjetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog vijeka.

Termin "sekvence", preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umjetničke pravce, tendencije i pokrete.

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vrijeme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

(RTS)