Nakon drastično brzog mršavljenja pojačava se osjećaj gladi

09:41, 12.06.2014.
Thumbnail

Istraživanje sprovedeno prije dvije godine u Australiji potvrdilo je da je za gubitak suvišnih kilograma mnogo važnija brzina mršavljenja nego količina istopljenih kilograma.

Konkretno, ispitanici koji su izgubili razumnih 10 posto tjelesne težine doživjeli su ključnu promjenu u nivou leptina, hormona zaduženog za regulisanje apetita.

U čemu je stvar? Leptin funkcioniše poput glasnika između tijela i mozga, tačnije hipotalamusa, kojem dojavljuje količinu raspoloživih rezervi energije.

Kako ga proizvode masne ćelije, nizak nivo leptina upozorava mozak da organizmu prijeti manjak pa dolazi do uzbune koja se manifestuje osjećajem gladi.

Nakon drastično brzog mršavljenja, ne samo da se povećava osjećaj gladi nego dolazi do usporavanja metabolizma pa se tijelo grčevito drži svake kalorije koju dobije.

Jedan od glavnih razloga jo-jo efekta nakon takve dijete upravo je u leptinu. I dok spolja možemo djelovati mršavo, naš “debeli mozak” bombardiraju visoki nivoi leptina, koji se grčevito želi vratiti na prvobitnu kilažu.

Želite li izbjeći jo-jo efekt i zadržati dobru liniju, mršavite postepeno i sporo, gubeći po 10 posto težine. Održavajte tu kilažu pola godine kako bi vam se metabolizam rehalibilitovao pa se tek onda počnite rješavati sljedećih 10 posto.