Odalović: Srbija da preduzme kontramjere prema Hrvatskoj!

10:18, 01.08.2017.
Thumbnail

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je danas da Srbija, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz srpskih proizvoda povećavanjem taksi, mora da preduzme kontramjere, da bi se pronašlo rješenje u obostranom interesu.

"Nažalost, s vremena na vreme nama se raznim administrativnim i nekim drugim merama šalju poruke koje sigurno ne idu u susret i u prilog našim željama da kvalitet naših odnosa sa Hrvatskom podižemo na viši nivo", dodao je Odalović.

Za hrvatsku mjeru koja uvodi takse i čini nekonkurentnom robu ne samo iz Srbije, već i iz Makedonije i BiH, Odalović je rekao da je "samo naizgled administrativne prirode".

"Verujem da ćemo kontramerama, koje moramo da učinimo, dozvati ih da sednemo i porazgovaramo i da nađemo rešenje gde će biti interes za protok i naše robe u Hrvatskoj i hrvatske i robe svih drugih zemalja na našem prostoru", rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija, i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih, piše "Politika", navodeći da taj potez neće ostati bez odgovora Beograda.

(Srna)