Odalović: Zaslužujemo konkretan odgovor SAD-a o događanjima u Libiji

09:30, 21.02.2016.
Thumbnail

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je da Srbija i porodice žrtava zaslužuju konkretan odgovor od SAD o bombardovanju položaja "Islamske države" u kojem su poginuli službenici srpske Ambasade u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić.

"Vjerujem da će oni koji su odabrali cilj i donijeli odluku o bombardovanju cilja sa svojim službama utvrditi sve okolnosti, da li je bilo saznanja ili indicija da se u kampu koji je bombardovan, osim pripadnika 'Islamske države', nalazi još neko", rekao je Odalović.

On je za Radio-televiziju Srbije istakao da očekuje da će slučaj biti "do kraja i precizno razjašnjen".

"Bombardovanje je nešto što niko od nas nije mogao da predvidi i ono je prekinulo riješavanje slučaja", rekao je Odalović i dodao da je stanje u Libiji u ovom trenutku haotično zbog postojanja većeg broja oružanih grupa koje kontrolišu pojedine teritorije.

On je naveo da će Vlada Srbije sada razmotriti sve okolnosti i odlučiti da li treba zatvoriti Ambasadu u Libiji.

"Bilo je rizično donositi bilo kakvu odluku o tome dok su naši službenici bili zatočeni jer pitanje je kakvu bi to reakciju izazvalo kod kriminalnih grupa koje su otele službenike Srbije", rekao je Odalović.

Službenici Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta "Islamske države" u gradu Sabrata u Libiji.

Njih dvoje oteti su u Sabrati u novembru 2015. godine, iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.