Petrovo: Izraditi studju za regulaciju bujičnih potoka

14:36, 08.05.2018.
Thumbnail

Ekipe Javne ustanove "Vode Srpske" i opštine Petrovo u narednom periodu obići će vodotoke na području opštine i locirati problematična mjesta da bi se izradila odogovarajuća studija za regulaciju bujičnih potoka koji duže vrijeme prave probleme ovoj lokalnoj zajednici.

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, "Voda Srpske" i opštinske uprave Petrovo.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Čedomir Stojanović rekao je novinarima da će navedena studija i podaci biti iskorišteni i za izradu tehničke dokumentacije regulacije vodotokova i uklanjanja nekih nedostataka, prvenstveno na riječici Jadrini, kojoj će se pristupiti po pribavljanju neophodnih sredstava.

Nakon što lokalna uprava sačini popis štete, Stojanović je najavio i pomoć pogođenim poljoprivrednicima sredstvima resornog ministarstva ili Vlade Srpske u skladu sa mogućnostima.

On je naveo da je tokom nevremena 5. i 6. maja, na područje Petrova pala kiša u količini od 100 litara po metru kvadratnom, što je dovelo do izlivanja bujičnih potoka i rječica, koje su prouzrokovale znatnu štetu.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković zahvalio je na današnjoj posjeti i izrazio nadu da će dogovorene mjere biti realizovane.

"Danas Civilna zaštita radi na sanaciji mjesne zajednica Karanovac, komunalno preduzeće je angažovano u Kaluđerici, privatni izvođač u Kakmužu, a preduzeće "Geokop" ušlo je u korito Jadrine", naveo je Petković i pojasnio da je riječ o infrastrukturnim sanacijama.

On kaže da je za rješenje problema uništenog mosta u Porječini održan sastanak i sa predstavnicima Oružanih snaga BiH, sa kojima će se razmotriti postavljanje privremenog pontonskog mosta, a jutros je predstavnik preduzeća "Širbegović" iz Gračanice izašao na lice mjesta da bi se izradio projekat za most ukoliko varijanata sa pontonskim mostom ne uspije.

Krizni štab opštine Petrovo, nakon nevremena od 5. i 6. maja, donio je odluku o proglašenju vanredne situacije, a prema prvim procjenama, samo na infrastrukturi šteta je najmanje pola miliona maraka.

Pomoć u sanaciji štete zatražena je od nadležnih republičkih institucija, Republičke uprave Civilne zaštite, Ministarstva odbrane BiH, od UNDP-a i drugih domaćih i međunarodnih organizacija.

Prema informacijama sa terena, oko 20 domaćinstava i nekoliko privrednih subjekata je poplavljeno, više od stotinu stambenih i pomoćnih objekata je zaplavljeno, ogromne su štete na putevima, uništen je most u Porječini, čime je kompletna mjesna zajednica Krtova odsječena od ostatka opštine.

Oštećenja su pretrpjeli i drugi mostovi u svim naseljima, a posebno most na rijeci Jadrini na putu prema manastiru Ozren.

(Srna)