Petrovo: Mještani saniraju štetu od nevremena, načelnik traži pomoć

19:20, 07.05.2018.
Thumbnail

Potoci i rijeke su se vratili u korita, ali su ostavili probleme u Petrovu gdje stanovništvo zbraja štetu.

Dvadesetak domaćinstava je poplavljeno, a stotinak zaplavljeno. Mila Stefanović priča da su dobro prošli, jer su sekunde dijelile podivljaju rijeku da joj uđe u kuću.

"Voda šiba skroz je ispred kuće, bila pošla u kuću zapljuskivati. To sam malo spriječila pošla je odstupati, kad sam vidjela štala da kreće, to je bilo najgore", ispričala je Mila Stefanović Petrovo.

Širom opštine danas se čiste okućnice, podrumi, pomoćni objekti. Mještani ne pamte ovakvo nevrijeme. Dijelovi Petrova su povremno bez vode, kvar se sanira.

"Sve kanistere nanosim vodu sebi, pa u wc da imamo", kaže Ljubica Gojković, Kaluđerica.

"Nisam mogao sići na ovaj put u dvorište, jer je toliko bila jaka bujica, odnijela, vadio mreže grabuljama. Zakačio za žicu za malo mene nije tamo odnijelo s onog zida kad smao otišo da vidim preljeva li preko čizme. Ovo je nezapamćeno, nikad nije ovako bilo", rekao je Dimitrije Cvijanović, Kaluđerica.

vlcsnap-2018-05-07-19h14m55s843

Vodena stihija je nosila plastenike i stoku, odnijela dva mosta. Poplavljeni su i privredni objekti. U jednoj od pilana uništeni su sirovina i poluproizvodi za izvoz. Šete se mjeri desetinama hiljada maraka.

"Onda su nam zaplavljeni neki motori koje smo trenutno povadili, sušimo ih, i evo čistimo te hale", kaže Uroš Todorović.

Konačnu štetu će da utvrdi komsija koja će obići privrednike, domaćinstva i poljoprivredno zemljište.

Komsija na terenu popisuje štetu. Prve procjene kažu da je samo šteta na infrastrukturi oko pola miliona maraka.

I putevi su uništeni. Nekim se ni danas ne vozi pa su pojedina sela odsječena. Nadležni su, zato, jutros proglasili vanredno stanje.

"U prekidu je put prema MZ Krtova, most je potpuno odnešen, put prema Breziocima je takođe u prkekidu, put prema manastiru i MZ Kaluđerica, je u prekidu za teretni saobraćaj", iujavio je Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo.

Ne mogu sami, kažu u opštini Petrovo. U pomoć su pozvali nadležna ministarstva, Oružane snage i Republičku upravu civilne zaštite. Prioritet im je osposobljavanje saobraćajnica.