Počeli "Višnjićevi dani" u Bijeljini

16:00, 04.11.2015.
Thumbnail

Manifestacija "Višnjićevi dani" počela je danas u Bijeljini podizanjem zastave i polaganjem vijenca na spomenik srpskom epskom velikanu Filipu Višnjiću ispred Narodne biblioteke koja nosi naziv po ovom pjesniku.

Nakon programa-recitala na platou ispred Biblioteke, 22. manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je izrazio uvjerenje da su za narednih pet dana gradske ustanove kulture spremile kvalitetne programske sadržaje.

Potom je otvorena izložba "Vedrine i sete Branka Ćopića", povodom 100 godina od njegovog rođenja.

Koautor ove izložbe Ratka Marić rekla je novinarima da se na tridesetak panoa nalaze brojni dnevnički zapisi, rukopisi, lična dokumenta, fotografije iz porodičnog albuma, odnosno građa koja je prvi put data na uvid javnosti.

Ona je navela da je izložba napravljena u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, te da je prethodno gostovala u Banjaluci i Beogradu.

Marićeva, koja je bibliotekar Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, rekla je da je građa najvećim dijelom preuzeta iz arhiva SANU gdje se čuva cjelokupna Ćopićeva zaostavština, ali i iz Istorijskog arhiva Beograda, Pozorišnog muzeja Srbije, te građa Periodike iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, iz Arhiva Srpske.

Akademik Rajko Petrov Nogo, svečano otvarajući izložbu, rekao je da je izložba kvalitetna, bogata informacijama za koje nisu znali ni stručnjaci koji se dugo bave Ćopićevim stvaralaštvom.

"Bilo bi sramno Branka Ćopića gurati u zaborav, izbaciti ga iz školskih lektira, porodice. Djeca su se uspavljivala uz Brankovu `Ježevu kućicu` i `Doživljaje Mačka Toše`. Takvi pokušaji bili bi neka vrsta samopovređivanja. Srećom, postoje najave o obnavljanju rodne kuće Branka Ćopića, a organizovani su i mnogi značajni kulturni događaji", rekao je Nogo.

On je istakao da bez istinskih vrijednosti nema opstanka jer "nas upravo književnost, kultura, poezija, a među njima i Ćopićeva književnost održavaju da se ne bismo rasuli".

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Bijeljina Dušanka Novaković rekla je da se "Višnjićevi dani" održavaju u svjetlu 255 godina od rođenja Kneza Ive od Semberije i 100 godina od rođenja Branka Ćopića, te da će ovogodišnja manifestacija posebno biti posvećena ćirilici.

"Posebnu pažnju ove godine privlači naučni skup `Očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao važan nacionalni zadatak` na kojem će u petak, 6. novembra, učestvovati Milorad Simić, Zoran Stefanović, Nikola Smolenski, Brana Veljković", navela je Novakovićeva.

Programske svečanosti nastavljaju se večeras u 19.00 časova u Muzeju Semberija gdje će biti otvorena izložba "Srpska nošnja u 19. vijeku", a u 20.00 časova u Centru za kulturu biće održana Svečana akademija "Filip Višnjić i knez Ivo od Semberije", kojoj će prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

U programu Svečane akademije učestvovaće Srpsko crkveno-pjevačko društvo "Srbadija", književnik Ranko Risojević, kao i pjesnici Jovanka Stojčinović Nikolić, Rajko Petrov Nogo, Zoran Kostić, Ranko Pavlović.

Sutra će biti otvorena izložba "Moja ćirilica" Olgice Stefanović, predstavljen 41. i 42. broj časopisa za književnost, nauku i kulturu "Srpska Vila", a, u okviru programa Saveza slijepih Republike Srpske, promovisana knjige "Zbilje i tajanstva" Borke Tadić.

Za petak, 6. novembar, u 17.00 časova predviđeno je predstavljanje knjige "Srpski jezik između nauke i politike" Miloša Kovačevića. O knjizi će u Galeriji Centra za kulturu govoriti Milanka Babić, Mihailo Šćepanović i Duško Pepulja.

Biće održano i takmičenje mladih, odnosno učenika osnovnih i srednjih škola, te besjednika koji će izlagati teme posvećene Filipu Višnjiću.

Posljednjeg dana manifestacije - u nedjelju, 8. novembra, biće proglašeni pobjednici takmičenja u literarnim i likovnim radovima, te besjedništvu.

Za 18.00 časova zakazano je predstavljanje knjige "Na krilima slobode" Boška Vujačića, a u 19.00 časova Guslarsko i folklorno veče.

Pokrovitelji manifestacije su grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.