Počinju 24. "Višnjićevi dani"

08:17, 03.11.2017.
Thumbnail

U Bijeljini će danas početi 24. Duhovno-kulturna manifestacija "Višnjićevi dani", a s obzirom na to da se ove godine navršava 250 godina od rođenja velikog srpskog pjesnika Filipa Višnjića, trajaće dva dana duže i program će biti bogatiji i sadržajniji.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mitar Novaković najavio je da će zastava "Višnjićevih dana" biti podignuta u 17.00 časova ispred Narodne biblioteke "Filip Višnjić", čime će zvanično biti otvorena ova manifestacija, dok će u 19.00 časova u Centru za kulturu biti održana svečana akademija.

Sutra, drugog dana manifestacije, biće organizovani 8. Susreti mladih pjesnika "Na Filipovim stazama", kao i predstavljanje knjige "Vukovi pjevači iz BiH", LJubomira Zukovića i Jeline Đurković.

Treći dan, posvećen srpskom Homeru, rezervisan je za takmičenje recitatora i besjednika učenika i studenata.

U okviru programskih sadržaja manifestacije, učenici Osnovne škole "Petar Kočić održaće poetski čas u Međašima u kojima je Višnjić proživio veliki dio života.

Učenici i nastavnici Muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac" i Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta imaće koncert u Eparhijskom kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Savez slijepih i slabovidih će u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" organizovati kulturno-umjetnički program, a bijeljinska književnica LJiljana Lukić predstaviće roman "U nebo zagledan".

Za utorak, 7. novembra, pretposljednjeg dana zakazana je promocija časopisa za književnost, nauku i kulturu "Srpska vila" i otvaranje izložbe o fotografskom zanatu u Muzeju Semberije.

Folklornom i guslarskom večeri u Centru za kulturu i spuštanjem zastave u srijedu, 8. novembra, biće završeni ovogodišnji "Višnjićevi dani" čiji su pokrovitelji Grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(Srna)