Pacijenti u Srpskoj bez kardiohirurgije

20:51, 22.08.2017.
Thumbnail

Za najzahtjevnije zahvate na srcu, pacijenti idu van granica i tako je godinama. U Ministarstvu zdravlja nedostatak kardiohirurgije namjeravaju da riješe javno-privatnim partnerstvom.

Angažovali bi iskusnog kardiohirurga iz regiona, ali i za to se trebaju opravdati Ministarstvu finansija. Za kardiohirurgiju se uveliko sprema i južno krilo Univerzitetsko - kliničkog centra Srpske. Za sada su dobili samo salu.

"Nadamo se da ćemo u narednom periodu pronaći partnera sa kojim će se to raditi, sa kojim će biti prevaziđen ovaj problem o kojem vi govorite – problem kadra, odnosno da se kod razvoja kardiohirurgije u RS prije svega obezbijedi kvalitetan kadar koji će to raditi i istovremeno jača domaći kadar", rekla je portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Jelena Vujić.

Za utjehu, u Ministarstvu zdravlja kažu da troškove kardiohirurških intervencija van Srpske snosi Fond zdravstvenog osiguranja, bez obzira da li je račun iz nekog od regionalnih centara ili Sarajeva, Tuzle i Mostaru, koji su taj problem riješili.

Da se taj kadar što prije formira, apeluju i u Udruženju kardiologa. Iako imaju dobru saradnju sa Institutom javnog zdravstva u Dedinju, Kliničkim centrom Srbije, pa i Vojno - medicinskom akademijom, sa nestrpljenjem očekuju stručnjake na domaćem terenu.

"Ono što nas ograničava u svakodnevnom radu jeste činjenica da su sve kardiološke procedure, mogu biti i jesu praćene komplikacijama. Tako da neki put ne ulazimo u neku proceduru od straha od komplikacija, a znajući da nemamo kardiohirurgiju u pozadini", rekao je predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Dragan Unčanin.

U Tuzli, kaže, postoje čak dvije kardiohirurgije. Dodaje da Banjaluka i brojem pacijenata zaslužuje bar jednog takvog stručnjaka.