Amerikanci kupili FK Romu za 700 miliona dolara

11:54, 06.08.2020.
Izvor: Agencije
Italijanski fudbalski klub Roma prodat je američkom poslovnom konzorcijumu Friedkin Grupom za 591 milion evra (700 miliona dolara).

Roma je saopštila kako je klub sklopio dogovor sa Friedkin Grupom u vezi s prodajom, a transakcija bi trebalo da iznosi 591 milion evra.

- Zadovoljstvo mi je što mogu potvrditi da smo postigli dogovor sa Friedkin Grupom o prodaji AS Roma, rekao je predsjednik italijanskog kluba Džim Palota.

Palota je dodao da su strane potpisale ugovore i da će raditi na dovršenju pravnog postupka u narednim danima.

- Svi iz Friedkin Grupe smo srećni što smo preduzeli korake da postanemo dio ovog grada i kluba. Radujemo se što ćemo zatvoriti kupovinu i što je moguće prije ući u porodicu AS Roma - rekao je predsjednik Uprave Friedkin Grupe, Dan Friedkin.

Friedkin Grupa je privatni poslovni i investicijski konzorcijum sa sjedištem u Hjustonu u Teksasu i jedan je od najvećih svjetskih nezavisnih distributera Tojote. Grupa takođe ulaže u luksuzna odmarališta.

Prema poslovnom časopisu Forbs, bogatstvo američkog biznismena Dana Friedkina (55) procjenjuje se na 4,1 milijardu dolara.

Јedan od popularnih fudbalskih klubova u Evropi, Roma je tri puta osvajala titulu italijanske Serie A 1942, 1983. i 2001. godine, kao i devet naslova italijanskog kupa, posljednji 2008. godine.