Biciklista se bori za život nakon nezapamćenog poteza rivala u trci

07:31, 06.08.2020.
Izvor: Hina
Holandski biciklista, Fabio Jakobsen, koji je teško pao u samoj završnici prve etape trke kroz Poljsku, nalazi se u životnoj opasnosti, izjavila je glavna doktorica trke Barbara Jeršina.

"Istina je, njegov je život ugrožen. Izgubio je jako mnogo krvi i zadobio je brojne povrede glave. Oslobodili smo mu sve disajne puteve te dali kiseonik i sve potrebne lijekove. Srce radi normalno", kazala je liječnica.

Jakobsen je u posljednjim metrima etape pokušao preteći sunarodnika Dilana Gronevegena koristeći mali prostor između njega i zaštitne ograde, ali je Gronevegen pri brzini od 80 kilometara na sat skrenuo udesno s isturenim laktom u namjeri da zatvori Jakobsenu prolaz, a to je imalo katastrofalne posljedice. Jakobsen je udario u zaštitnu ogradu, napravio salto u zraku te udario u suca zaduženog za foto-finiš koji se nalazio odmah do ograde.

Kako je i zaštitna ograda završila na stazi, prilikom prolaska kroz cilj palo je još nekoliko vozača koji su završili u bolnici. Zbog svog postupka Gronevegen je diskvalifikovan te mu je oduzeta etapna pobjeda koja je dodijeljena Jakobsenu, ali će mu to biti slaba utjeha jer je završio na intenzivnoj njezi u umjetno indukovanoj komi u bolnici u Katovicama.

Iskusni sportski direktor Jakobsenovog tima,Deceuninck-QuickStep, Patrik Lefevre Gronevegenov potez je proglasio kriminalnim činom, a sankcije je najavio i Međunarodni biciklistički savez (UCI).

"Snažno osuđujemo opasno ponašanje Dilana Gronevegena koji je gurnuo Fabija Jakobsena u zaštitnu ogradu te prouzročio masovni pad. Takvi ispadi su neprihvatljivi i tražićemo od Disciplinske komisije da ga kazni u skladu s ozbiljnosti prekršaja", objavio je UCI.

Prema prvim informacijama, povrede opasne po život zadobio je i sudac na kojega je Jakobsen naletio, ali izgleda kako njegovo stanje ipak nije toliko ozbiljno.