Ispunjeni uslovi

Drugi banjalučki maraton ima prohodnost ka Olimpijskim igrama u Tokiju

19:38, 21.09.2019.
Izvor: ATV
Narednog ponedjeljka Banjaluku očekuje drugi maraton.

Organizatori poručuju da će ovogodišnje izdanje biti prije svega brojnije i kvalitetnije, a glavni razlog je to jer banjalučki maraton vodi ka Olimpijskim igrama u Tokiju. Ukoliko neko od takmičara ispuni normu, naredne godine nastupiće na najvećoj sportskoj smotri. Organizatori poručuju da su ispunili sve uslove Atletskog saveza BiH i međunarodne atletske federacije.

"Dobili smo visoke ocjene prošle godine i delegat Međunarodne atletske federacije je pratio trku. Izmjerili su stazu, tj njihova podorganizacija. Angažovali smo zvaničnu firmu za mjerenje vremena, antidoping agenciju, bitna je širina staze, mjesto cilja i starta, a razlika u nadmorskoj visini ne smije da bude veća od propisane. Naravno, nama je bezbjednost na prvom mjestu, a naša policija svake godine bude na vrhunskom nivou ", rekao je organizator maratona Vladimir Kuvalja.

Staza će biti kružna. Takmičari će trčati sedam krugova po ulicama Banjaluke, a razlika je što ove godine maraton neće biti noćni, već će trka početi tačno u podne. Pored maratonske i polumaratonske trke, tu su i one prilagođene djeci i rekreativcima koje privuku veliki broj građana na ulice.

"Mi smo prošle godine imali oko 70 maratnaca, ove godine ih imalo 20-30 više. Imamo ponude iz Španije, Italije, Francuske gdje nam se nude njihovi trkači, šampioni Evrope na 3.000, 5.000. i 10.000 metara. Imamo prijave ozbiljnih maratonaca iz regiona koji pretenduju da ispune normu. Imamo 400 polumaratonaca", rekao je Kuvalja.

Očekuje se da u ponedjeljak, 29. septembra ulicama Banjaluke trči 1.200 učesnika drugog po redu maratona. Olimpijska norma za muškarce iznosi dva sata, 11 minuta i 30 sekundi, dok je za žene 18 minuta viša.