Džejms: Džordan je bio anđeo s neba, koji mi je pomogao da prođem mračne trenutke

09:37, 20.05.2020.
Superstar LA Lejkersa, Lebron Džejms, s nestrpljenjem iščekuje vijesti o nastavku NBA sezone kako bi mogao nastaviti lov na četvrti prsten prvaka, kojim bi se približio Džordanovoj šestici.

Džejms je u razgovoru za "The Uninterrupted" prokomentarisao dokumentarac "Posljednji ples" i ispričao kakvu je ulogu pojava Majkla Džordana igrala u njegovu djetinjstvu.

- Kad je košarka u tebi, nikad ne odlazi i dovoljna je sitnica da te pokrene. Gledao sam posljednje epizode i poželio odmah da igram, bilo gdje.

- Takav efekt "Posljednji ples" ima na sve nas košarkaše. Sjećam se da sam posljednje finale Bulsa gledao kao 14-godišnjak i divio se Džordanu kako je i s 35 godina i dalje najbolji na svijetu - rekao je LeBron.

Džejms je rekao da mu je Džordan kao djetetu bio najveća zamisliva inspiracija.

- Odrastao sam u Akronu i kroz sve što sam prolazio kao dijete s jednim roditeljem, tražio sam inspiraciju gdje god sam mogao. A mogao sam je crpiti iz vrhunskih sportista ili muzičara, zbog njih si stvarno vjerovao da možeš postati šta god poželiš.

- Ali od svih njih, Džordan je bio taj bog, anđeo poslan s neba, kojeg sam koristio da prođem mračne trenutke koje sam imao odrastajući bez oca. Kad bih gledao Džordana, to bi mi davalo novi dašak života, osjećao sam kao da se mogu izvući iz bilo koje situacije - ispričao je Lebron.