Snalažljivost ili prevara

Lažirao povredu da bi lakše postigao poen

11:20, 18.10.2019.
Izvor: klix.ba
Košarkaš Lejkersa Džaval Mekgi privukao je veliku pažnju američkih medija zbog "prevare" koju je napravio u pripremnom meču protiv Golden Stejta kada je lažirao povredu da bi napravio sebi prostor za postizanje poena.

Naime, pomenuta situacija se desila na početku treće četvrtine. Lejkersi su imali prvi napad u trećem periodu, LeBron i njegovi saigrači razmijenili su nekoliko dodavanja, Džaval Mekgi lažira udarac i povredu, zatim izlazi s terena, a kada je igrač Golden Stejta koji ga je čuvao okrenuo glavu, Mekgi se vratio na teren i stao ispod obruča, nakon čega je bez problema postigao poen.

Ovaj akcija privukla je puno pažnje medija u SAD-u, mnogi smatraju da je ovo bio genijalan potez košarkaša Lejkersa, ali isto tako brojni fanovi su kritikovali ovakvu vrstu prevare te smatraju da fer-plej ipak mora biti na prvom mjestu.

Bilo kako bilo, Mekgi je možda pokrenuo novi trend u košarkaškom svijetu, ali s obzirom na to da je ovo uradio u pripremnoj utakmici, njegovi protivnici će u budućnosti više pažnje obraćati na ovakve pokušaje prevare.

Susret između Lejkersa i Golden Stejta završen je pobjedom ekipe iz Los Anđelesa, a konačan rezultat na kraju je bio 126:93.