Nadal se godinama bori sa bolešću koja mu ugrožava karijeru

17:44, 28.02.2021.
Izvor: Kurir
Legendarni španski teniser Rafael Nadal godinama boluje od izuzetno rijetke Miler-Vajsove bolesti koja napada kosti stopala i izaziva jak bol pri pokretima.

Nadal je još davne 2005. godine saznao da boluje od Miler-Vajsove bolesti. Ljekari su to ustanovili kada je prije više od 15 godina doživio nezgodnu povredu stopala.

"Ova bolest se teško otkriva dok je u ranoj fazi. Doktori postanu sigurni da se radi o njoj tek kada ona napreduje. Bol se pojavljuje u središnjem i zadnjem dijelu stopala, ti dijelovi otiču, a bol se zatim prenosi gore, preko skočnog zgloba do koljena. Dok pacijent hoda ili trči, situacija se pogoršava", otkrivaju ljekari za španske medije.

Ukoliko se ova misteriozna bolest ne shvati ozbiljno, može da dođe do ozbiljnih posljedica. Pogoršanjem situacije dolazi i do preloma kosti stopala, što zahtjeva dug oporavak.

Kako bi ublažili bolove, ljudi koji pate od ove bolesti koriste obuću sa posebnim ulošcima koji su prilagođeni kostima stopala, odnosno njihovom prirodnom položaju.

Nadal od ranog djetinjstva ima probleme sa stopalima, a profesionalno bavljenje sportom i naporni treninzi uticali su na to da se bol prenese i na ostale dijelove tijela. Navnodno, njegovi problemi sa koljenom su samo posljedica ove bolesti.

Nadal se u Melburnu žalio na ozbiljne bolove u leđima, a već je zbog povrede otkazao dva turnira na kojim je trebalo da učestvuje.

Što je stariji Španac će imati sve više problema sa ovom bolešću, jer se njeni simptomi najviše manifestuju u kasnijem životnom dobu. Njegovo kretanje na terenu biće sve sporije i teže kako vrijeme prolazi.