Osuda navijača Intera - Slavlje koje može da ugrozi sjever Italije

17:07, 03.05.2021.
Italijanski mediji i javnost oštro su kritikovali masovno okupljanje navijača Fudbalskog kluba Inter u centru Milana povodom proslave osvajanja titule šampiona Italije nakon 11 godina, javlja agencija ANSA.

Prema izvještajima italijanskih medija, tridesetak hiljada pristalica Intera slavilo je bez poštovanja epidemioloških mjera, što je izazvalo gnjev građana na društvenim mrežama.

– Mogu da razumijem radost i veselje, ali osjećaj odgovornosti bi trebalo to da nadvlada, a 121.000 mrtvih da nas nečemu nauči – rekao je Franko Lokateli, predsjednik zdravstvenog vijeća i naglasio da bi trebalo izbegavati sva masovna okupljanja.

Na udaru javnosti, a posebno opozicionih političara u Milanu našao se gradonačelnik italijanskog grada Đuzepe Sala, za koga se navodi da je navijač Intera. Zamjera mu se da nije predvidio ovakvu situaciju i da je skandalozno ono što je dopustio, pa se čak poziva da podnese ostavku.

Guverner Lombardije Atilio Fontana, prenosi ANSA, nazvao je ovakva masovna okupljanja veoma opasnim:

– Bilo je očigledno da bi se takvi događaji mogli dogoditi i sada je važno spriječiti njihovo ponavljanje. Moramo zahtjevati od ljudi da striktno poštuju mjere. Nadam se da ovo neće dovesti do povećanja broja oboljelih, ali o tome ćemo moći da govorimo tek za nekoliko nedjelja.

Milano je, poput čitavog regiona Lombardije, u žutoj zoni, a to znači da su se poslije godinu dana otvorila pozorišta, bioskopi, muzeji kao i restorani samo na otvorenom, dok oni koji nemaju bašte niti stolove ispred restorana su i dalje zatvoreni.