Đurić traži da se Priština izbaci iz UEFA-e i FIFA-e

Terzić: Rekli su mi da je zabrana odluka vlade tzv. države Kosovo

12:51, 09.10.2019.
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da poslije zabrane fudbalskog meča između "Trepče" i "Crvene zvezde", koji je danas trebalo da bude odigran u Zvečanu, Priština mora naglavačke da leti iz Uefe i Fife, gdje joj nikada i nije bilo mjesto.

"Ovo je još jedan dokaz nastojanja Prištine da se Srbija na svaki, pa i na simboličan način, istisne sa Kosova i Metohije, iako je utakmica za cilj imala promociju sporta, a ne bilo kakvu političku poruku", naveo je Đurić.

On je istakao da je utakmica između domaćina "Trepče" iz Zvečana i beogradske "Crvene zvezde" trebalo da bude odigrana u skladu sa propozicijama Uefe i Fife, tako da je Priština ovim agresivnim političkim aktom udarila i na temelje evropskog i svjetskog sporta i vrednosti mira i saradnje koje on promoviše, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"O ovom anticivilizacijskom i antievropskom potezu Prištine biće obaveštene sve nadležne međunarodne instance, kako bi čitava međunarodna zajednica još jednom imala priliku da vidi da je samoproglašeno Kosovo crna tačka i ostrvo neuređenosti i haosa na evropskoj mapi", rekao je Đurić.

On je podsjetio da je samovoljom i protivpravnim odlukama Prištine, suprotno svim sporazumima o slobodi kretanja i savremenim civilizacijskim vrijednostima, u proteklom vremenu zabranjen ulazak na Kosovu i Metohiju i političkim zvaničnicima iz Srbije, a ovo nije ni prvi put da se sportistima onemogućuje dolazak u srpsku južnu pokrajinu.

"Nastojanjem da instaliraju gvozdenu zavjesu između centralne Srbije i naše južne pokrajine, Priština bira put samoizolacije, kao što su Albanci to činili toliko puta u istoriji, ali srpski narod se ne opasuje zidovima i želi da egzistira u otvorenom društvu, onako kako se u savremenoj Evropi danas živi", kaže Đurić.

Utakmica Trepče i Crvene zvezde, koja je trebalo da bude odigrana u Žitkovcu na Kosovu i Metohiji, definitivno je odgođena, nakon što su fudbaleri Crvene zvezde spriječeni da uđu na Kosovo i Metohiju.

Generalni direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić objasnio je situaciju oko neulaska na Kosmet. Administracija tzv. Kosova je zabranila fudbalerima da uđu na Kosmet i odigraju meč 1/16 finala Kupa Srbije protiv Trepče.

– Pored preporuke FIFA da se igra, kosovske institucije su se oglušile o to i nisu dozvolile ulazak. Bio sam na čelu kolone i kada smo došli prišli su mi predstavnici policije Kosova i rekli da nam je zabranjen ulazak . Na pitanje zašto odgovorili su da je to odluka Vlade Kosova. Htjeli smo da budemo sportisti, da napravimo lijep ugođaj, praznik za narod u južnoj srpskoj pokrajini, ali nam je onemogućeno. Žao nam je, vjerovatno će se utakmica odigrati sutra negde u Beogradu. Žao mi je što je narod ostao uskraćen za sportski događaj, hteli smo samo da se bavimo sportom, odigramo meč i ništa drugo, rekao je Terzić.

Crveno-bijeli su se vratili za Beograd sa graničnog prelaza Jarinje, a meč sa Trepčom pomjeren je za četvrtak, 10. oktobra, i vjerovatno će biti odigran u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.