Šta sve izaziva osjećaj gladi

09:50, 30.08.2014.
Thumbnail

Da li ste se ikad zapitali zašto nekad možete da jedete ćitav dan, a onda imate dan kad uopšte ne osjećate glad?

U normalnim uslovima osjećamo glad kada smo sagorjeli sve što smo unijeli i kad nivo šećera i insulina počinju da opadaju. Grelin, hormon povezan sa apetitom, tada daje signal mozgu da smo gladni.

Međutim, u taj proces mogu se umiješati najrazličitije stvari. Naučnici su otkrili da moždane ćelije, vitalne za regulisanje apetita, usporavaju svoj rad sa godinama zbog čega dolazi do taloženja masnih naslaga.

Stručnjaci objašnjavaju da je to zbog toga što je našem mozgu potrebno više vremena da shvati da smo siti.

Šta još utiče na osjećaj gladi?

GLADNI SMO KAD SMO UMORNI

Ovo se naročito odnosi na žene. Prema istraživanju Univerziteta Kolumbina u SAD, ustanovljeno je da osobe koje imaju manjak sna unose gotovo 300 kalorija dnevno više od onih koji su se dobro naspavali.

MENOPAUZA

Promjene u nivou hormona progesterona mogu takođe izazvati osjećaj gladi. Ovo se naročito dešava u menopauzi, to jest dvije do pet godina prije menopauze.

TABLETE PROTIV ALERGIJSKE KIJAVICE

Poznato je da ljudi naročito posežu za hranom kad su u depresiji. Antidepresivi utiču na funkciju hipotalamusa, dio mozga koji kontroliše apetit. Na hipotalamus takođe djeluju i antihistamini, lijekovi protiv alergija.
VIJESTI IZ EKONOMIJE

Interesantno je da, kad slušamo vijesti o lošem ekonomskom stanju, dobijamo veću želju za hranom. Kada slušamo o tome kako su teška vremena, u nama se budi instinkt za preživljavanjem.

OSJEĆAJ KRIVICE

Pojeli biste još jedno parče torte? Onda bar uživajte u tome. Jer, naučnici su otkrili da, kada imamo osjećaj krivice zbog nekog prijatnog iskustva, sam taj osjećaj postaje prijatan, tako da počinjemo da se vrtimo u začaranom krugu.

MOBILNI TELEFONI

Plavičasta svjetlost koju emituju ovi aparati može biti uzrok većem apetitu. Izloženost ovom svjetlu povećava nivo gladi na nekoliko sati, čak iako ste upravo jeli. Jedno od mogućih objašnjenja je da plavo svjetlo noću zbunjuje naš biološki časovnik. Prirodno svjetlo čine različite boje, uključujući i plavu, a to je ona vrsta svjetlosti koja šalje najjače signale mozgu kada treba da ga obavijesti da li je dan ili noć.