Neđo Trninić 

Blokadom saobraćaja blokira se privreda 

22:48, 12.06.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić u Večernjim vijestima ATV-a je pojasnio da će na sledećoj sjednici Vlade RS, u četvrtak, raspravljati o protestima građana zbog poskupljenja goriva i donijeti određene mjere.

"Sada mogu iznijeti samo lični stav, kao građanin. U principu nikad ne podržavam takav vid protesta, gdje se blokira saobraćajnica, gdje se blokira život, blokira privreda. Čuli smo da se blokiraju i kola Hitne pomoći, policija, varogasci. U nedelju sam se zatekao u jednoj blokadi saobraćaja, kada sam dolazio u Banjaluku, u Federaciji BiH, gdje je bilo i male djece, bolesnih, bila je velika nervoza. Srećom nije došlo do nekog incidenta," rekao je Trninić.

On kaže da može rezumjeti nezadovoljstvo pojedinih građana, ali naglašava da probleme treba rješavati u institucijama.

"Vjerujem da će Vlada u četvrtak donijeti određene mjere. Ove stavri ne treba pokušavati rješavati ovim blokadama, pogotovo što pojedine stranke to koriste u političke svrhe. Apelujem na organizatore blokada da ne dozvole da njihovo nezadovoljstvo, koje može biti opravdano ili ne, neko zloupotrebljava," kaže Trninić.

Komentarišući blokadu više od 100 miliona KM od akciza na gorivo, koje "leže" zarobljene na računu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Trnić kaže da se Javna preduzeća "AUtoputevi RS" i Putevi dobrim dijelom finansiraju iz tih sredstava. 

"Prije donošenja Zakona o akcizama to je teklo u redu. UIO BiH je po određenom procentu raspoređivala na sredstav Republici Srpskoj, Federaciji i Brčko distriktu.Taj procenat je bio 59 odsto za FBiH, 39 za Srpski i dva odsto za Brčko. Usvajanjem Zakona o akcizama FBiH je blokirala sredstva sa obrazloženjem da nisu zadovoljni dosadašnjimm načinom raspodjele. Oni traže povećanje procenta koji bi išao FBiH, čak 64 odsto, na uštrb Srpske. Tako bi Srpska došla u situaciju da, i pored povećanja akciza i opterećenja građana, nama skoro pripadne manje novca nego što je to bilo prije povećanja akciza," kaže Trninić.

On je dodao da je Vlada Srpske donijela odluku o još jednoj pozajmici od četiri miliona KM "Željeznicama Srpske", uz prethodnu od 3.800.000 KM, radi izmirivanja obaveza prema radnicima koji će u penziju, ili njih 90 koji će dobrovoljno napustiti kompaniju, dok sredstva iz kredita Svjetske banke ne budu efektivna.

"Dugovanja prema radnicima su u visini kredita. Prema analizi i presjeku, do kraja juna dugovanja treba da pokrije kredit Svjetske banke od 51.300.000 evra", rekao je Trninić i istakao da svaki dan odgađanja povećava troškove, ali da institucije BiH još nisu obavile svoj dio posla.