Tramp izviždan u Davosu

17:11, 26.01.2018.
Thumbnail

Američki predsjednik Donald Tramp je i na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu nastavio sa svojom kritikom na račun medija, nazivajući ih "zlobnim" i "lažnim", što je izazvalo negodovanje dijela publike.

"Tek pošto sam postao političar sam shvatio koliko mediji mogu da budu zlobni i lažni", rekao je Tramp odgovarajući na pitanja posle održanog govora, a prenosi agencija AP.

Njegov komentar izazvao je negodovanje dijela publike, a pojedini su ga i izviždali.

Tramp je dodao i da jedan biznismen nikada nije bio izabran za predsjednika, kao i da je, dok je bio biznismen u Njujorku, često bio "dobro tretiran" od strane medija, ali se sve promijenilo kada je ušao u politiku.

Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da želi da potvrdi spremnost svoje zemlje da bude partner u izgradnji boljeg svijeta, ali da on prvenstveno predstavlja interese američkog naroda.

Tramp se na početku govora založio za svijet u kojem će "svako dijete živjeti zaštićeno od nasilja, siromaštva i straha".

“Nakon godina stagnacije, SAD napokon ima snažan ekonomski rast. Nezaposlenost je na vrlo niskom nivou, a smanjila se i nezaposlenost Afro i Latinoamerikanaca. Ja sam predsjednik Amerike, Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što bi i lideri drugih zemalja trebali svoje zemlje staviti na prvo mjesto. Ali to ne znači 'Amerika sama, istakao je Tramp rekavši da su SAD idealno mjesto za ulaganje.

Dodao je da berza ostvaruje rekord za rekordom te da se vratilo povjerenje u proizvodnju, ekonomiju. Pohvalio se da je od njegovog izbora otvoreno 2,4 miliona novih radnih mjesta.

On je izjavio da će SAD obnoviti integritet globalnog trgovinskog sistema sprovođenjem sadašnjeg trgovinskog zakona i naglasio da Vašington neće tolerisati nepoštenu trgovinu.

"SAD više neće biti slijepe za nepoštene trgovinske prakse. Ne možemo imati slobodan i otvoren trgovinski sistem ako neke zemlje iskorištavaju taj sistem na račun drugih", rekao je Tramp u obraćanju poslovnim i političkim liderima u Davosu, prenio je Rojters.

Tramp je u govoru rekao da borba protiv islamskih militanata nije završena i da će SAD učiniti sve da Avganistan nikada više ne postane utočište terorista.

Tramp, koji kao biznismen nikad nije bio pozvan u Davos gdje se okupljaju predstavnici krupnog kapitala, prvi je američki predsjednik na Svjetskom ekonomskom forumu od 2000. godine, što će mu, kako navodi Rojters, pružiti priliku da popriča sa nekim "elitnim globalistima" koje je kritikovao u izbornoj kampanji 2016. godine.

(Srna)