Banjaluka ukida naknadu za troškove uređenja za gradnju proizvodnih objekata

13:43, 22.11.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Grad Banjaluka ukinuće naknadu za troškove uređenja za gradnju proizvodnih objekata, u okviru plana za stimulisanje razvoja proizvodnih djelatnosti i privlačenja investitora.

Poslije planiranog proširenja Poslovne zone "Ramići" i otvaranja nove zone "Jelšingrad", ovo je još jedna od direktnih mjera kojim se nastoji pojačati interes investitora za ulaganje u Banjaluku, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Prijedlog odluke će se, po nalogu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, naći već na decembarskom zasjedanju gradskog parlamenta.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je Srni da je izrada ovog dokumenta u toku i da je planirana izmjena Odluke o visini naknada za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta koja definiše ovu oblast.

Bilčar kaže da su prema dosadašnjim propisima, ovi troškovi za proizvodne djelatnosti bili umanjeni za 50 odsto u odnosu na punu cijenu.

"Sada, međutim, idemo na potpuno ukidanje ove naknade, prije svega, kako bi se stimulisali oni koji žele da se bave proizvodnim djelatnostima", navodi Bilčar.

On ističe da je cilj da se privlače investitori koji se bave proizvodnjom i da im se pokaže da je Banjaluka upravo mjesto gdje trebaju da ulažu i grade svoja preduzeća.

Prema prijedlogu ove odluke, plaćanja ove naknade bili bi oslobođeni i privrednici koji proizvodnju obavljaju i u stambeno-poslovnim objektima.

"Oni će, pojašnjenja radi, biti oslobođeni plaćanja naknade samo za onaj dio objekta gdje se nalazi proizvodnja, odnosno tamo gdje su tehnološki procesi jasno definisani tehničkom dokumentacijom", istakao je Bilčar.

U slučaju da se vrši prenamjena takvog prostora, odnosno ako se ukida proizvodnja, investitori će morati da plate troškove uređenja.