Da li grad Banjaluka ima dva tijela za reviziju?

20:41, 22.01.2021.
Izvor: ATV
Bilo kakav Tim za reviziju gradske uprave Banjaluka, mimo postojeće Jedinice interne revizije, nije zakonit - poručuju iz Ministarstva finansija Republike Srpske. Petočlano tijelo koje je krajem prošle godine formirao banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, i najavio da će se "baviti revizijom u svakom smislu te riječi", na kraju uopšte neće moći da obavlja taj posao. Stanivuković se pravda - tim se neće baviti revizijom, nego će imati savjetodavnu ulogu.

"Tim za reviziju, ili u stvarnom nazivu kako je osnovan, jeste Komisija za utvrđivanje stanja i zakonitosti Grada Banjaluke i Gradske uprave. Prema tome, ono što je isto ključno je da oni rade po dokumentima i upitima koje gradonačelnik zatraži, po dokumentima i spisima koje gradonačelnik zatraži - i na bazi toga sve dokumente, uslovno rečeno, pregledaju i daju mišljenje gradonačelniku", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke."

Na osnovu izvještaja ovog, kako kaže Stanivuković, savjetodavnog tijela, on planira da šalje krivične prijave. Tim za reviziju ili ne - dvoje od članova, advokati Dario Sandić i Jovana Kisin, radiće po ugovoru o djelu, znači biće na teretu gradskog budžeta. U Ministarstvu finansija objašnjavaju da nisu upoznati sa osnivanjem Tima za reviziju u banjalučkoj gradskoj upravi. Podsjećaju da Banja Luka već ima Jedinicu interne revizije - sistematizovanu i uspostavljenu u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.

Zakon ne poznaje osnivanje Tima za reviziju, te na osnovu toga ne postoji naša nadležnost nad istim. Svako drugo tijelo unutar subjekta koje interno obavlja revizije nije u skladu sa važećom regulativom iz oblasti interne revizije.

U Timu za reviziju se, paradoksalno, nalazi samo jedan ovlašteni revizor - predsjednica Diana Cvijić. Osim nje, tu su advokati Kisin i Sandić, kao i diplomirani pravnik Sanja Bukara te diplomirani inženjer građevine Jelena Kos. Bukara i Kos već rade na određenim funkcijama u Gradskoj upravi. Stanivuković tvrdi da će njih dvije, kao i Cvijićeva, u timu raditi bez naknade.