Donacija Vlade Japana

Dom zdravlja dobio dva sanitetska vozila

17:11, 20.11.2019.
Izvor: ATV
Ambasada Japana u BiH, donirala je danas dva sanitetska vozila banjalučkom Domu zdravlja. Ključeve novih, savremenih vozila direktorici Doma zdravlja Neveni Todorović, uručio je japanski ambasador Hidejuki Sakamoto.

Sakamoto je naglasio da Vlada Japana već dugi niz godina pomaže stanovništvo BiH, a da su do sada u Repbulici Srpskoj pomogli obnovu više bolnica i domova zdravlja.

"Nadam se da će ova vozila biti od koristi stanovništvu Banje Luke i da će ih Dom zdravlja dugo i na najbolji način koristiti. Uvidjeli smo značaj ovog doma zdravlja kao jedinog velikog centra primarne zdravstvene zaštite u ovoj regiji i odlučili da doniramo dva vozila. Dom zdravlja u Banjoj Luci sada može pružiti brze, kvalitetne i pravovremene usluge prevoza pacijenata", rekao je Sakamoto i podsjetio da je Vlada Japana pomogla obnovu Osnovne škole "Jovan Dučić" u Zalužanima, a da je danas potpisan i ugovor o obnovi OŠ "Sveti Sava".

U ime Grada Banje Luke, ambasadoru se na donaciji zahvalio gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da su nova vozila bila prijeko potrebna kako bi zdravstvena zaštita u gradu bila na nivou.

"Doma zdravlja je jedna od najznačajnijih institucija u gradu i Grad Banja Luka je prošle godine kupio jedno sanitetsko vozilo za potrebe ovog Doma zdravlja, a u ovom projektu smo učestvovali na način da je Grad izmirio poreske obaveze prilikom donacije vozila. Vlada Japana je do sada pokazala veliku posvećenost i iskreno prijateljstvo prema građanima Banje Luke i ja im se na tome najiskrenije zahvaljujem", rekao je Radojičić i dodao da Grad i Dom zdravlja sprovode akciju preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva pod nazivom "Za tvojedobro".

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić, kazao je da je Vlada Japana pomogla relaizaciju niza projekata u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj. On je naglasio da su, zahvaljujući Japanu, opremljene bolnice u Foči i Kasindolu, 35 domova zdravlja u Republici Srpskoj, centri bazične rehabilitacije, a veliku pomoć iskazali su i prilikom obuke zdravstvenih radnika.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović, izjavila je da vrijednost donacije dva sanitetska vozila iznosi 154.000 KM i da je Dom zdravvlja uspješno aplicirao za sredstva Vlade Japana. On je istakla da će, ovom donacijom, u znatnoj mjeri biti podignut nivo zdravstevene usluge za stanovnike Banje Luke.