Problemi u formiranju vlasti

BiH prijeti suspenzija u Savjetu Evrope

20:36, 19.06.2019.
Izvor: Index.hr
Thumbnail
Bosni i Hercegovini prijeti suspenzija učestvovanja u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (VE) ako do početka sljedeće sedmice ne odredi novi sastav predstavništva, što nije u stanju napraviti skoro osam mjeseci od održanih izbora.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova BiH, iz Parlamentarne skupštine VE upozorili su da je 24. juna posljednji rok za dostavljanje popisa parlamentarnog predstavništva BiH za učestvovanje u radu njihova najvišeg tijela.

"Ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja prilika, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica VE, koja neće učestvovati u njezinom parlamentarnom radu", navodi se u saopštenju iz MVP-a BiH. Pojasnili su kako će to biti "još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni koja će imati negativne posljedice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidacijskom statusu".

Vlast na nivou BiH je u potpunoj blokadi

Iz MVP-a BiH navode kako je Parlamentarna skupština BiH jedina nadležna za izbor predstavništva za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope te da BiH neće biti u stanju učestvovati u donošenju važnih odluka, kao što je izbor novog glavnog tajnika VE i sudija Evropskog suda za ljudska prava. Iz MVP-a su pozvali Parlamentarnu skupštinu BiH da imenuje predstavništvo kako bi se izbjegle posljedice za ovu državu.