Čović: Zloupotreba govornice predstavlja rizik za rad doma

12:33, 08.04.2021.
Izvor: Srna
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović upozorio je da zloupotrebom govornice da bi se politički djelovalo rizikuje da se dođe u situciju da Dom naroda prestane raditi.

"Iznenadilo me je da se jedan od kolega pozvao na Klub i proširio to na klub drugog naroda. Na Klubu hrvatskog naroda o ovoj temi nije se razgovaralo, jer bi imali stav Kluba. Pojedinačno svako ima pravo izaći da kaže šta misli", rekao je Čović, replicirajući na delegatsko pitanje Denisa Bećirovića koji je pozvao na hapšenje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ukoliko krene u razdruživanje BiH.

Čović je pozvao delegate da se drže dnevog reda, upozoravajući da način na koji je danas započela sjednica predstavlja rizik da Dom naroda prestane s radom, što bi "bilo vrlo rizično za BiH i dalje nefunkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti BiH".

"Na ovaj način dalje produbljujemo tezu da li se zna ovdje ko je pozicija, a ko opozicija i kroz izvršnu i kroz zakonodavnu vlast. Ako imamo malo zajedničkih stvari trebali bi se debelo presabrati kroz tri naša kluba", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Čović je istakao da zbog različitih mišljenja teško šta da se može prigovoriti Savjetu ministara jer bi oba doma parlamenta trebali da većinom usvajaju odluke, te da bi svi trebalo da imaju jasan stav kad je riječ o zloupotrebi mikrofona Doma naroda.

"Kako će Savjet ministara donositi odluke kada oni koji čine većinu i koji bi trebali pomagati da odluke prolaze u dva doma parlamenta imaju ovakav problem", dodao je Čović.