Prijeti humanitarna katastrofa

Crveni krst: Što prije zbrinuti migrante na Vučjaku

22:04, 08.10.2019.
Izvor: klix.ba
Predsjedništvo Crvenog krsta Federacije BiH apeluje i poziva sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije da prije nastupajuće zime sistemski riješe zbrinjavanje migranata iz privremenog kampa Vučjak u Bihaću.

U Crvenom krstu su napomenuli kako se problemi s zbrinjavanjem migranata u privremenom kampu Vučjak u Bihaću svakim danom sve više usložnjavaju, te da navedeni lokalitet nema minimum sanitarnih, zdravstvenih, komunalnih i bezbjednosnih uslova za njegovo dugoročno održanje.

Upozorili su kako je usljed nedostatka znatnih ulaganja u smještajne i infrastrukturne kapacitete, što će naročito doći do izražaja u narednom zimskom periodu, ugroženo zdravlje migranata i bezbjednost osoblja Crvenog krsta grada Bihaća.

"Osoblje Crvenog krsta grada Bihaća uz nadljudske napore nastoji da osigura minimalne uvjete za privremeni boravak migranata, uglavnom uz podršku svoje strukture, IFRC-a i prijateljskih nacionalnih društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Rijaseta IZ u BiH, kao i drugih humanitarnih organizacija i građana", stoji u saopštenju.

Organizacije za ljudska prava su ocijenile da su uslovi migranata u kampu Vučjak nehumani, budući da su im osigurano samo minimalni uslovi za život, što će dolaskom zimskih dana biti dovedeno u pitanje. Stoga, upozoravaju na humanitarnu katastrofu.